Zware smeedstukken opspannen vergt aandacht. Daar weten ze bij Atlas Copco Constructions Tools in Essen inmiddels alles van. Samen met Roemheld Hilma spannen ze nu dankzij een eenvoudige manometer veel preciezer, waardoor gereedschapbreuk voorkomen wordt. 

Roemheld Hilma heeft er deze week een case study op de website aan gewijd. Atlas Copco bewerkt in het Belgische Essen onder andere de tot 1,2 ton zware smeedstalen onderdelen voor de hydraulische hamers. Lengte van de componenten: tot 900 mm. Breedte tot 490 mm. Van de gesmede werkstukken wordt 12 tot 15 mm afgefreesd. Met een Varioline VL 160 opspansysteem (tot 5 ton spankracht) worden de stukken op hun plaats gehouden. Jarenlang ging dat goed, omdat ze van twee kanten tegelijk werden bewerkt. Dat veranderde toen Atlas Copco een nieuwe machine kocht en de stukken nog maar van één zijden ging bewerken. Toen ging het werkstuk verschuiven.

Gereedschapbreuk

Er trad drie keer kort na elkaar gereedschapbreuk op. De oorzaak bleek uiteindelijk te liggen in de manier van opspannen. Tijdens het opspannen zetten de werkstukken zich vanwege hun ongelijkmatige vorm. Daardoor werden ze niet meer met de volle kracht op hun plaats gehouden. Ook werd soms met teveel kracht opgespannen. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Het modulair spansysteem van Roemheld Hilma kan uitgebreid worden met een manometer omdat het een mechanisch-hydraulisch krachtoverbrengingssysteem betreft. Op de manometer kun je bij het opspannen de kracht exact aflezen. Te hoge of te lage spankrachten kun je op die manier eenvoudig voorkomen. Ook kun je hiermee de spankrachten bij een repeatorder exact reproduceren. Daarnaast is er gekozen voor extra gecoate bekken, waarmee je met lagere krachten exacter kunt opspannen.

Lees hier het hele bericht over Atlas Copco Construction Tools

Meer informatie
Laagland
Goodtool

 

Pin It on Pinterest