Gebrek aan vakmensen is een probleem in de hele industrie, ook als het gaat om activiteiten zoals assemblage, cleanroom reiniging en operationeel houden van CNC-machines. Met hulp van moderne technieken kunnen bedrijven het werk voor hun medewerkers werkbaar houden en daarmee toegankelijk voor een bredere doelgroep. Tijdens Advanced Engineering demonstreert Vlaio verschillende toepassingen, getest bij onder andere Daikin Europe en DEME Group.


“We zien een wereldwijde trend van werknemers die, terecht, klagen over slechte werkomstandigheden, een te grote werkdruk of een onveilige werkomgeving”, zegt Jeroen Aernouts, Head of Events bij Easyfairs. “Tijdens Advanced Engineering willen we aantonen dat technologische ontwikkelingen en evoluties dit probleem mee kunnen verhelpen!”

Demo’s Vlaio en Flanders Make tijdens Advanced Engineering

AR en Mixed Reality

De demo’s rond werkbaar werk worden gegeven door Vlaio. De demo’s op Advanced Engineering variëren van de inzet van AR bij cleanroom reiniging en monitoring van fysieke belasting bij assemblagewerk tot en met stressmonitoring en mixed reality toepassingen. Ook laat men de voordelen zien van exoskeletons om schouders en rug te ondersteunen om zo de fysieke belasting van medewerkers te verminderen.

Industriële exoskeletons

Onderzoekers hebben een aantal industriële exoskeletons voor rug of schouders getest bij werknemers van Daikin Europe, DEME Group en Carglass. Deze bedrijven zullen de onderzoeksresultaten gebruiken om hun beleid rond de implementatie van exoskeletons op de werkvloer te sturen. Binnen de Vrije Universiteit Brussel worden de resultaten ook geanalyseerd om het design van een nieuw exoskeleton te optimaliseren. Tijdens de demo wordt niet alleen het technische aspect van industriële exoskeletons besproken, maar ook hoe werknemers en werkgevers er momenteel tegenover staan.

Inzet technologie in de industrie verhogen

Naast Vlaio tekent ook Flanders Make opnieuw present voor Advanced Engineering. Vorig jaar presenteerden ze al hun nieuwe project ‘Technologie voor werkbaar werk’, wat ze dit jaar doortrekken. “Daarmee willen we technologie aanwenden om de werkbaarheid binnen bedrijven te verhogen”, licht Sonia Vanderlinden, Business Development Manager, toe. “Dat beperkt zich niet tot het verlichten van fysiek werk, maar is ook van toepassing bij digitale ondersteuning of bij de werkorganisatie.”

Wil je alvast meer weten over werkbaar werk, lees dan ook dit artikel in Solutions Magazine

Advanced Engineering brengt verder een breed lezingenprogramma. Op  de eerste beursdag vindt tevens het SIM Materials Forum plaats. Aan het event doen 110 bedrijven meer. Gratis toegang tot Advanced Engineering (24 en 25 mei Antwerp Expo) krijg je via deze link.

Pin It on Pinterest