ultraprecies verspanen

De DIXI 210, ultraprecies verspanen van grote werkstukken

Mori Seiki en Deckel Maho stappen in de wereld van ultraprecies verspanen van grote werkstukken. Op de huisshow in Pfronten gaat deze week de nieuwe DIXI 210 in première. Deze machine wordt in Zwitserland gebouwd en belooft een volumetrische nauwkeurigheid van 35 µm in een werkruimte van 1800 bij 2100 bij 1450 mm.

 

 

zwitserse precisie
Op de huisshow in Pfronten lanceert DMG Mori Seiki de DIXI 210, Zitserse precisie.

Mori Seiki heeft tien jaar geleden de Zwitserse fabrikant van machines voor ultraprecies verspanen DIXI gekocht. Nu integreert men deze technologie in DMG Mori Seiki. “In deze nieuwe machine combineren we de DIXI technologie met de technologie van Pfronten”, zei Masahiko Mori, president, in een toelichting op het nieuwe concept. In zijn ogen is het universele bewerkingscentrum een klasse op zichzelf, omdat geen andere grote bewerkingscentra een dergelijke volumetrische nauwkeurigheid behaalt. De positioneernauwkeurigheid van de assen bedraagt 4 µm. De 35 µm volumetrische nauwkeurigheid over een afstand van meer dan 2 meter, is volgens Mori vergelijkbaar met een mens die een kilometer loopt maar nog precies dezelfde lijn aanhoudt als de eerste 50 centimeter. Hij zegt dat de nauwkeurigheid een factor drie hoger is dan bij andere machines voor het frezen van grote werkstukken.

500 uur schrapen met de hand

Deze nieuwe machine is een gezamenlijke ontwikkeling van Mori Seiki en Deckel Maho in Pfronten. De nauwkeurigheid komt niet uit allerlei oplossingen die compenseren, maar uit de nauwkeurigheid van de machine zelf en de componenten. Zo steekt in de machine meer dan 500 uur handmatig schrapen van geleidingen en andere vlakken om een ultra vlakheid te verkrijgen. Verder heeft elke component die warmte ontwikkeling een eigen koeling en heeft de machinebouwer veel moeite gedaan om de machine thermisch stabiel te krijgen.

Dixi33- of 5-assig
De DIXI 210 wordt standaard gebouwd als 3-assige uitvoering met een NC-rondtafel (12 omwentelingen per minuut, maximaal 8 ton werkstuk gewicht). Als optie is een NC-gestuurde zwenkfreeskop verkrijgbaar, zodat het een 5-assige machine wordt. Eventueel kan de machine ook van een B-as worden voorzien. De besturing is een Siemens 840D solutionsline versie. Op de EMO, zo kondigde het Duits-Japanse concern aan, zal een nog grotere versie van de machine worden geïntroduceerd, de DIXI 270. Of het programma daarna nog verder wordt uitgebreid, is nog onzeker. Volgens Christian Tönis, lid van de raad van bestuur van Gildemeister AG, zal die beslissing pas over anderhalf tot twee jaar worden genomen als de verkopen van de eerste twee modellen worden geëvalueerd. Gildemeister topman Rüdiger Kapitza is echter heel optimistisch. Hij verwacht dat de geplande productie van dit jaar, maximaal 40 stuks, binnen enkele maanden uitverkocht zal zijn.

Meer informatie
DMG Mori Seiki
DIXI

 

Pin It on Pinterest