robot freest

Kuka demonstreerde het robotfrezen vorig jaar op de IMTS, maar met andere software dan die van het COMET-project.

Een robot freest in drie opspanningen remklauwen bij het Italiaanse onderzoeksinstituut SIR SpA. In totaal doet de robot 15 freesbewerkingen, die normaal op meerdere machines worden gedaan. Uiteindelijk willen de Italianen het freesproces volledig geautomatiseerd laten aflopen.

 

Tot nog toe worden aluminiumgiet remklauwen in 15 stappen afgewerkt, op meerdere verspanende machines. Dit vergt veel omspannen. De Italiaanse partner in het COMET-programma wil aantonen dat je een robot remklauwen efficiënter freest, in dezelfde nauwkeurigheid die je nu op CNC-machines haalt. De robotgripper pakt de remklauw vast, de spindel staat vast gemonteerd. De speciale robotgripper kan zowel het werkstuk vasthouden alsook het gereedschap wisselen. Met een vision systeem wordt de bewerking gecontroleerd.

Nieuwe softwaremodule
Het onderzoeksinstituut heeft de bewerking geprogrammeerd met een softwaremodule die binnen COMET is ontwikkeld. Delcam biedt deze module sinds kort aan onder de naam Delcam PowerMILL Robot Interface. Deze software berekent automatisch de freesbanen, doet offline compensatie en programmeert de robot. Bij de eerste testen waren de resultaten al bevredigend, nu wil men nog verder gaan optimaliseren om tot een hoger eindresltaat te komen.

Online compensatie
Met name de nauwkeurigheid van het robotfrezen zal nog verbeteren als het instituut de twee andere modules die binnen COMET zijn ontwikkeld, inzet. Samen met Nikon is namelijk een optisch volgsysteem ontwikkeld, dat de robotbewegingen exact volgt. Deze gegevens worden gebruikt door het High Dynamics Compensation Mechanism, dat ontwikkeld is door Fraunhofer IPA. Na het meten van de mismatch tussen het de gecalculeerde positie van de robot en de werkelijk gemeten positie, wordt online het programma bijgestuurd. De komende tijd gaan onder andere Kuka, ABB en Motomann hiermee testen uitvoeren, niet alleen met aluminium maar ook met moeilijkere materialen zoals staal en inconel.

Informatiebijeenkomst
Op 14 mei is er bij het Fraunhofer IPA in Stuttgart een presentatie van de resultaten van het COMET-project, dat tegen de zomer wordt afgerond. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook een demonstratie met de freesrobot verzorgd. Verder wordt een toelichting gegeven op het marktpotentieel voor robotfrezen en voor welke toepassingen deze techniek het meest geschikt is.
Meer informatie vind je hier.

Pin It on Pinterest