fir-tree

Delcam en het Duitse Iruba hebben een nieuwe freesstrategie voor het frezen van tandwielen op een standaard 5-assige machine ontwikkeld. Ook machinebouwer Hermle is hierbij betrokken. De freesstrategie is een alternatief voor het ‘broaching’, het bewerken met speciale kottergereedschappen om een fir-tree profiel te frezen.

 

Dennenboom profielen komen veelvuldig voor bij tandwielen voor onder andere energiecentrales. Tot nog toe zijn hiervoor speciale gereedschappen nodig. De drie bedrijven hebben nu een alternatief ontwikkeld op basis van de trochoïdale freesstrategie uit PowerMILL CAM.

Voordelen freesstratie

De nieuwe freesstrategie biedt verschillende voordelen. Allereerst kun je de denneboom profielen op een gewone 5-assige machine frezen. Daarnaast is de materiaalafname hoger dan bij de speciale gereedschappen, waarbij de snijkrachten lager zijn. De productietijd wordt met 30 tot 40 procent verkort. Je hebt ook minder gereedschappen nodig: slechts een beperkt aantal speciaal gereedschappen is nodig, drie tegenover anders minstens zes. Verder komt er minder warmte in de vertandingen. ABB in Zwitserland is het eerste bedrijf dat de strategie in de praktijk succesvol heeft getest.

Demonstratie op Hermle C22
Delcam, Irube en Hermle hebben de techniek vorig jaar gedemonstreerd op de IMTS in Chicago, nadat ze dit ook al op de EMO hadden gedaan. Daar werden op een Hermle C22 de profielen gefreesd in IN718, een typisch materiaal dat in vliegtuigmotoren veelvuldig wordt gebruikt. In dezelfde opspanning werden de tandwielen afgebraamd en gemeten. Deze nieuwe freesstrategie speelt eveneens in op de trend om ecologischer te verspanen. Er is namelijk minder energie nodig om de tandwielen op deze manier te frezen dan op de traditionele manier. Ook het verbruik van koelsmeeremulsie ligt lager. Iruba heeft de strategie inmiddels gepatenteerd.

Nederlandse oplossing
De drie bedrijven zijn overigens niet de enige die bezig zijn nieuwe freesstrategien te ontwikkelen voor het produceren van tandwielen op 5-assige machines. In Nederland heeft eind 2012 Bierens Companies in Tilburg de zelf ontwikkelde Perfect Rotors Software gepresenteerd aan internationale klanten uit de maritieme sector. Met deze software maakt Bierens aan de hand van een beperkt aantal parameters het NC-programma om conische tandwielen op 5-assige freesmachines te frezen. Ook Bierens gebruikt hiervoor Hermle machines. Lees hier het artikel in Vraag en Aanbod.
In het digimagazine van februari verschijnt een uitgebreider artikel over de Bierens technologie.

 

Meer informatie
Delcam
Iruba
Hermle

 

Pin It on Pinterest