additive manufacturing by Sciaky

Additive manufacturing in groot formaat! Het Amerikaanse Sciaky Inc. bouwt met een elektronenstraal installatie tot 9 kilogram metaal per uur op. De maximale lengte is 5800 mm. Daarmee is deze additive manufacturing installatie met name geschikt voor het opbouwen van grote metalen componenten, bijna bijvoorbeeld inconel of titanium.

Van huis uit ontwikkelt Sciaky, onderdeel van Philips Service Industries (PSI), installaties voor elektronenstraal lassen, weerstands- en lichtboog lassen. Ze passen de elektronenstraal technologie nu toe voor laagopbouw van grote componenten. Een ander bedrijf dat ook elektronenstraal als energiebron gebruikt voor het smelten van het materiaal is Arcam, dat echter compacte machines bouwt voor kleinere delen.

 

Tot 5800 mm
Sciaky is de eerste die additive manufacturing inzet voor de productie van zeer grote componenten. De maximale werkstuklengte die men kan opbouwen bedraagt 5791 mm, maximale breedte 1219 mm, evenals de maximale hoogte. De geometrische vrijheid is groot, doordat Sciaky niet alleen de elektronenstraalkop beweegt, maar ook de tafel waarop het product wordt opgebouwd.

80 procent kortere freestijd
De afmetingen en de zeer hoge snelheid waarmee het materiaal laag voor laag wordt opgebouwd, hebben wel een nadeel: de nauwkeurigheid is laag. Het bedrijf rept daar verder niet over, maar zegt wel dat de stukken nabewerkt moeten worden met standaard freestechniek. Desondanks bespaart de nieuwe direct manufacturing technologie van het Amerikaanse bedrijf de klanten doorlooptijd en geld vergeleken met de traditionele productieprocessen, zegt Mike Riesen, algemeen directeur. De freestijd voor bijvoorbeeld vliegtuigcomponenten wordt namelijk tot 80 procent verkort. De delen die men produceert zijn niet alleen prototypes, maar ook productiedelen. Materialen die men kan verwerken zijn inconel, titanium, roestvaststaal, nikkel etcetera. Producten worden opgebouwd direct vanuit het CAD-model.

Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen twee jaar aan de ontwikkeling van deze technologie gewerkt, waarbij men heeft geparticipeerd in R&D-programma’s van onder andere Lockheed Martin, Boeing en het Amerikaanse ministerie van defensie.

 

In het digimagazine van januari worden meer voorbeelden gegeven van additive manufacturing technologie voor metalen componenten.

Tijdens de beurs MTMS eind maart in Brussel, is additive manufacturing een van de nieuwe bewerkingstechnieken die speciaal aandacht krijgen in de additive & new  manufacturing zone.

 

Meer informatie
Sciaky Inc.

1 gedachte over “Sciaky: additive manufacturing metaal met 9 kilo per uur

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest