social media in b2b

Als je social media in B2B ziet als een ‘dingetje’ van de marketingafdeling, is het gedoemd te mislukken. Social media moet een onderdeel van het totale bedrijfs- en marketingbeleid. Daar is nog een wereld te winnen, denken David Kemps (ABN AMRO) en Bart Strijkers (VNU Exhibitions Europe). Beide organisaties ondersteunen de uitreiking van de eerste IndustrialSocialMedia Award in Nederland.

AwardgrDeze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het is een initiatief van het weblog IndustrialSocialMedia. De award gaat naar het bedrijf uit de industrie en installatietechniek dat bewezen heeft social media in B2B succesvol in te zetten bij het behalen van (bedrijfs)doelen. Die link is wezenlijk, vinden Kemps (bankier) en Strijkers (clustermanager Industrie bij VNU EE). “Het gaat erom hoe je social media in B2B versleutelt in de totale (marketing) mix van het bedrijf. Daarom moet ook het hele bedrijf erbij betrokken zijn.” Want uiteindelijk gaat het erom social media terug te brengen tot je business. Dat lukt niet als je Twitter, LinkedIn en Facebook incidenteel en als op zichzelfstaande tools inzet. Beiden zien wel dat in het technisch B2B segment het beseft groeit dat social media positief voor een bedrijf kunnen uitpakken.

Nieuwe kansen creëren

Daarom omarmen ABN AMRO en VNU EE de award. “Deze prijs kan voor bedrijven net dat duwtje zijn om ook met social media aan de slag te gaan of om ze verder te helpen als ze die stap al gezet hebben”, denkt Bart Strijkers. VNU EE zet zelf social media volop in. “Mede door de interactie tussen alle marketingmiddelen, draagt het direct bij aan de marketingresultaten van het bedrijf. Denk aan het vergroten van naamsbekendheid maar ook aan profilering als experts om zo leads te genereren.”

Leads genereren

En daar gaat het uiteindelijk om, denkt David Kemps van de sector Industrie bij ABN AMRO. “Door social media kunnen bedrijven in contact komen met nieuwe markten en klanten. Ze concurreren niet langer alleen op kosten, maar creëren ook nieuwe kansen die leiden tot leadgeneratie en daarmee op termijn tot omzetvergroting.” Bedrijven laten zien niet alleen technisch vernieuwend te zijn, maar ook in hun marketingstrategie.

Selling Through Social Media to Close More Leads
Infografic: InsideView

Jury en meedoen
De jury die alle inzendingen voor de IndustrialSocialMedia Award beoordeelt, staat onder voorzitterschap van John Koster, hoogleraar aan Nijenrode. Verder zijn Annemarie Koster (FME). Inge jansen (VNCI), Maarten van der Boon (Uneto-VNI) en Edward Breedveld (Intersae Goeneveld) jurylid. De inzendingen worden beoordeeld op het gebruik van social media in een technische omgeving, concrete doelstellingen, meetbare resultaten en nieuw onderscheidend vermogen. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor kan het publiek ene stem uitbrengen op de kandidaten. De inschrijvingstermijn sluit op 15 februari. Inschrijven kan door dit formulier in te vullen of door een mail te sturen naar Jos Fleischeuer (jos@industrialsocialmedia.nl), industrieel marketeer.

 

 

1 gedachte over “Social media in B2B moet onderdeel zijn totaal bedrijfsbeleid

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest