De meest nauwkeurige DIXI machine ooit gebouwd

Fritz Studer AG heeft 3 miljoen Zwitserse Franken geïnvesteerd in een supernauwkeurige DIXI DHP 80 II. Dit is een 4-assig horizontaal bewerkingscentrum waarmee je kunt positioneren met een nauwkeurigheid van 1,4 µm in elk van de 4 assen. Dat is 30 procent nauwkeuriger dan normaal bij dit type machine van de Zwitserse fabrikant.

 

“We hebben nu de meest nauwkeurige machine die DIXI ooit heeft geleverd”, zei Gerd König van Fritz Studer AG vorige week tijdens Motion Meeting. Hij is bij de Zwitserse slijpmachinefabrikant onder andere verantwoordelijk voor de productie. “Met deze investering gaan we terug naar onze kerncompetentie. Alleen met extreem precisie machines kunnen we precisie slijpmachines leveren.” De machine wordt ingezet voor het zeer precies boren van de spindelbehuizingen.

Commitment
Het management van de machinebouwer uit Thun bestempelt deze investering in de Zwitserse fabriek als een commitment. Dat heeft niks met Zwitserse folklore te maken, maar met het feit dat men gelooft in de productie van hoog nauwkeurige delen en machines in Europa. Juist de nauwkeurigheid is het onderscheidend vermogen van een Studer slijpmachine. Op de nieuwe DIXI, die deze week pas echt productie gaat maken, wordt de spindelbehuizing van de S41 bewerkt. Dit gebeurt nu nog op conventionele machines, waarmee de Studermedewerkers ook dergelijke hoge nauwkeurigheden behalen. Maar dat kost dan veel meer moeite.

 

De machine draait onder de Maps IV besturing van Mori Seiki
De machine draait onder de Maps IV besturing van Mori Seiki

Totale investering 5 miljoen
Fritz Studer AG heeft overigens samen met DIXI de DHP 80 II aangepast om deze extreem hoge nauwkeurigheid te bereiken. De standaard al zeer hoge nauwkeurigheid was niet genoeg. Ook in de fabriek zelf is fors geïnvesteerd, onder andere in klimaatbeheersing. In totaliteit heeft het bedrijf vorig jaar 5 miljoen Zwitserse Franken in de fabriek bij Thun geïnvesteerd. De DIXI (eigendom van Mori Seiki) draait onder de MAPS IV besturing van Mori Seiki, eigenlijk dus de Fanuc 31i.

Fasterms FMS-systeem
De 4-assige machine is gekoppeld aan een Fastems FMS-systeem met 29 palletplaatsen. Het is de bedoeling dat over enige tijd deze combinatie in de derde ploeg en in het weekend ook onbemand gaat bewerken. Vooralsnog zal echter niet het geval zijn omdat het opstarten van een dergelijk precos tijd kost. Een medewerkers bevestigde wel dat in de eerste week dat de DIXI in gebruik was, de hoge nauwkeurigheid al is behaald op drie spindelbehuizingen die in die week zijn bewerkt. Te zijner tijd zal men op de machine ook voor de andere merken van Körber Schleiffring gaan produceren.

Binnenkort meer over deze bijzondere machine en de visie van Fritz Studer AG op de slijpmarkt.

Meer informatie
Fritz Studer AG
Dixi
De Ridder

 

 

 

 

Pin It on Pinterest