De robot wisselt zelf de vingers en ook de pennen en stelt zichzelf hiermee om

Cellro ziet in de metaal een groeiende markt voor eenvoudige handlingsystemen. Ook kleinere verspanende bedrijven willen hun machines tijdens pauzes of na werktijd onbemand laten doordraaien en hun operators terugkerende handelingen uit handen nemen. De X10 cel, die tijdens de Demoweek wordt gepresenteerd, is juist voor deze groep verspaners bestemd.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]De X10 is de introductienaam. Cellro toont de robotcel voor het eerst tijdens de Demoweek, van 26 februari tot en met 1 maart, in Veenendaal. De week later, op Metaalexpo, wordt de definitieve naam van de X10 bekend gemaakt. Bezoekers aan de Demoweek kunnen tijdens het evenement een suggestie voor de naam twitteren. Kijk hier hoe je een etentje bij Librije kunt winnen. [/box]

Compacte afmetingen en eenvoudige bediening. Dat zijn voor Cellro twee belangrijke uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe X10 robotcel. Deze cel is bedoeld als een laagdrempelige, universele automatiseringsoplossing die niet alleen de producten in en uit de machine neemt, maar ook ingezet kan worden als een stand-alone afbraamcel. Zeker kleine verspanende bedrijven, volgens Cellro zo’n 70 procent van de markt in Nederland, hebben behoefte aan een dergelijke enkelvoudige ondersteunende automatisering. “Dat is wat de bedrijven willen nu ze moeilijker aan vakmensen komen”, zegt Bram de Koning, ceo van Cellro. Daarnaast blijven thema’s als kostprijsverlaging en efficiencyverhoging twee belangrijke argumenten voor verspaners om te automatiseren.

De vier trays voor de afgewerkte producten zijn optioneel
De vier trays voor de afgewerkte producten zijn optioneel

Snel en eenvoudig omstellen
Dat vergt wel van een robotcel dat je deze snel en eenvoudig kunt omstellen naar een ander product. Want juist de kleinere verspaners produceren kleine series en enkelstuks. Cellro heeft bij de ontwikkeling van dit nieuw product dit voor ogen gehouden. Programmeren is bij de X10 niet meer nodig, omdat Cellro de besturing voorprogrammeert zodat je alleen nog een andere configuratie hoeft in te stellen. Verder wisselt de nieuwe cel automatisch de grippervingers en de robot kan eveneens zelfstandig de pennenplaat instellen. Hierop liggen het ruwe materiaal en bewerkte producten. Door de pennen te verstellen, kun je grotere of kleinere blokken plaatsen.

Vier productladen
Als uitbreiding levert men vier productladen. Een universele inlay voor de productladen zorgt ervoor dat de meeste producten in twee verstelbare inlays gepositioneerd kunnen worden. Zelfs als het product nooit eerder is gemaakt, zijn deze productladen binnen enkele minuten om te stellen. Op amper 0,8 m2 vloeroppervlak biedt de X10 in totaal 1,6 m2 ruimte voor het opslaan van werkstukken en onbewerkt materiaal. Door de plaatsing van de cel, schuin voor de machine, blijft de CNC-machine goed toegankelijk voor de operator. Omdat eventueel gebruik wordt gemaakt van een vloerscanner, hoeft er geen hek om de robot te komen. De X10, die door de gebruiker zelf verplaatst kan worden naar een andere machine, is bedoeld voor het automatiseren van draai-, frees-, slijp- of draadvonkmachines.

Meegroeien met bedrijf
De X10 is een totaal andere oplossing dan de smartcel, zoals STODT deze momenteel gebruikt in combinatie met een Mori Seiki draaimachine. Dit is een bewuste keuze. “Kleinere verspanende bedrijven komen niet altijd met modulaire systemen weg; vaak zijn deze te complex, te groot, te duur. Enkelvoudige ondersteunende automatisering is een uitkomst voor deze bedrijven”. Daarmee wil Cellro al binnenkomen bij verspaners op het moment dat ze de eerste stappen op automatisering zetten, zodat ze ervaring kunnen opdoen waarna er vanzelf ruimte komt voor de grotere cellen.

 

Meer informatie
Cellro
Demoweek 2013

 

Pin It on Pinterest