Luxexcel marketing manager Marco de Visser met de award en oorkonde. Links beursmanager Els van de Ven.

Luxexcel Group heeft met de Printoptical Technology de eerste RapidPro Award gewonnen. Het bedrijf uit Goes toont op RapidPro de zelf ontwikkelde technologie om optische elementen voor onder andere verlichtingstoepassingen te printen. Het Nederlandse bedrijf is de enige ter wereld die deze technologie beheerst.

Peter Legierse, voorzitter van de RapidPro branchevereniging, heeft de winnaar van de award bekend gemaakt aan het einde van de eerste beursdag. Naast Luxexcel waren ook Ultimaker en het Oostenrijkse Lithoz (keramiek printen) genomineerd. De jury wijst Luxexcel als winnaar aan omdat het bedrijf een heel nieuwe technologie heeft ontwikkeld die het productieproces van optische elementen optimaliseert. Hiermee creëert het bedrijf een totaal nieuwe markt voor 3D printtechnologie; een markt die gewend is aan hoogwaardige onderdelen die nu zonder kostbare tooling gemaakt kunnen worden. Tot slot wijst de jury op het feit dat Luxexcel gebruik maakt van bestaande industriële apparatuur om daarmee een volledig nieuw proces te ontwikkelen.

Vlnr RapidPro voorzitter Peter Legierse, Marco de Visser van Luxexcel en Els van de Ven (Mikrocentrum)

Kleine aantallen en korte doorlooptijden
Luxexcel gebruikt namelijk een industriële UV-inkjetprinter waarmee op een groot formaat basismateriaal, een polycarbonaat of PMA, de lenzen voor verlichtingsarmaturen worden geprint. Tot nog toe worden deze gemaakt via spuitgieten, wat echter eerst een forse investering in matrijzen vergt. “Daardoor is de doorlooptijd voor een dergelijk optisch element maanden en moeten fabrikanten deze in grote aantallen bestellen. Wij printen ze direct, on demand, ook enkelstuks en kleine series”, legt Marco de Visser, marketing manager uit. Hij nam in Veldhoven de award in ontvangst. Het in 2009 gestarte bedrijf werkt momenteel aan een wereldwijde marktintroductie van deze nieuwe technologie.

Meer dan 3000 voorregistraties
De eerste beursdag van RapidPro 2013 is succesvol verlopen. Meer dan 1400 bezoekers kwamen er in Veldhoven, waar zo’n 70 exposanten hun nieuwe ontwikkelingen tonen. In totaal hebben zich meer dan 3000 bezoekers vooraf geregistreerd voor het evenement, bijna net zoveel als voor een Kunststoffenbeurs of een Precisiebeurs, waar echter drie keer zoveel exposanten staan. Dit geeft aan dat het thema additive manufacturing leeft. Onder de bezoekers was onder andere een groep West Vlaamse bezoekers die met een speciale bus van Kortrijk naar Veldhoven reisden. Dit bezoek was georganiseerd door het Industrial Design Center van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. “We helpen ze makkelijker de grens over te steken om hier kennis te maken met de opportuniteiten van 3D printen”, aldus Bart Grimonprez van het Industrial Design Center.

Meer informatie
RapidPro 2013

Pin It on Pinterest