Een van de drie cellen bij IHC Sealing Solutions

Manarm 24/7 produceren stelt hoge eisen aan de proces- en machinebewaking. Machine data kun je hiervoor goed gebruiken. Met geavanceerde detectiesystemen, die zowel met sensoren maar ook sensorloos werken, kun je echter ook je proces optimaliseren, blijkt uit praktijkervaringen.

Montronix laat zien dat je veel kunt doen met data uit de machine
Montronix laat zien dat je veel kunt doen met data uit de machine

“Het gaat om de veiligheid van de machine én het optimaliseren van het proces”, zegt Jürgen Schernstein, marketing manager van Montronix, voortgekomen uit Kennametal. Onder andere in de Volkswagenfabriek in Salzgitter is een groot aantal van deze systemen in gebruik, maar je kunt ze net zo goed op een enkele machine installeren. Vaak is de eerste stap botsingdetectie om kostbare spindelschade te voorkomen. De krachtsensor detecteert de crash binnen 1 milleseconde. Binnen 10 milliseconden wordt de machine gestopt. “Daarmee voorkomen we 90 tot 95 procent van alle schades aan spindel en machine”, zegt Schernstein. Een meer geavanceerde toepassing is op basis van machine data die worden uitgelezen gereedschapslijtage vroegtijdig herkennen. Ook dat is bij manarm verspanen essentieel. De Spectra-hmi kan in totaal 12 verschillende dataregistraties registreren, tonen en opslaan. Sommige klanten benutten dit om hun proces te analyseren of om bijvoorbeeld opspanningen met elkaar te vergelijken. Een uitgebreider artikel over de toepassing van deze gereedschap- en machinebewaking staat deze maand in het digimagazine.

Lidu kan via MDE voortdurend zien hoe alle machines benut worden en belangrijke data uitlezen
Lidu kan via MDE voortdurend zien hoe alle machines benut worden en belangrijke data uitlezen

Lidu en Auto-Cell
De Duitse toeleverancier Lidu heeft tien jaar geleden zelf MDE ontwikkeld (Maschinen Data Erfassung), software die op machineniveau alle productiegegevens verzamelt en verwerkt in managementrapportages. Niet om de CNC-operators te controleren, zegt directeur Frank Schaefer. Wel om inzicht te krijgen in het spindelrendement. “In de verspaning verdien je alleen geld als de spindel draait. Dat moet je dan wel weten.” Deze collectie van machine data is nu geïntegreerd in automatiseringsoplossing die Auto-Cell voor de Duitse toeleverancier heeft ontwikkeld. Op een Gildemeister CTX 1250 draait Lidu sinds kort meer dan 60 verschillende producten, in seriegroottes van gemiddeld 24 stuks met een bezetting van maximaal 2 FTE. De cel kan 50 uur onbemand draaien. Een paar maanden na de ingebruikname van de cel haalt men al een spilrendement gemeten over de hele week van 80 procent. Lees hier de visie van Frank Schaefer op automatisering en hier het verhaal over het systeem van Auto-Cell bij Lidu.

IHC Sealing Solutions
OEM’ers kunnen dankzij automatisering uitbesteed werk terughalen, ook uit het Verre Oosten. Dat blijkt uit het praktijkverhaal van IHC Sealing Solutions. “Door in Nederland te produceren, zijn we flexibeler”, zegt Martin de Groot over de ervaringen met manarm verspanen. Door te investeren in drie geautomatiseerde productiecellen weet het bedrijf uit Alblasserdam de productiekosten concurrerend te houden. Belangrijk is je medewerkers vanaf het begin te betrekken bij het traject, adviseert hij. IHC Sealing Solutions heeft onder andere de Gildemeister CTX Gamma 1250 met Y- en B-as geautomatiseerd. Simulatie is noodzakelijk als je én automatiseert én multitasking in huis haalt, meent De Groot. De verspaner gebruikt hiervoor ShopTurn van Siemens. Hier kun je het volledige artikel over de automatiseringservaringen van IHC Sealing Solutions lezen.

SharpCAM
Productiever werken kan ook al heel eenvoudig door offline te programmeren via een CAM-pakket. “Het scheelt me anderhalf uur programmeren per complex product”, zegt Paul Stevenhagen van Kühne Industrie, die onlangs is overgestapt naar CAM-programmeren. Net als René Arling van Crest Dutch Machinery gebruikt hij hiervoor SharpCAM, het pakket dat door het Verspanersforum in Nederland wordt aangeboden. Beiden merken op dat ze niet alleen tijd besparen, maar ook anders zijn gaan programmeren omdat je snel en eenvoudig de software optimale freesbanen kunt laten berekenen. “Circulair inlopen programmeer je met de hand alleen als het nodig is, nu bereken je de banen met twee muisklikken”, zegt Paul Stevenhagen in het artikel.

Hier kun je het volledige digimagazine lezen. En via deze link kun je het downloaden voor op je iPad of Android tablet.

 

Pin It on Pinterest