Van links naar rechts: Kay Merten Bergreen, SLM Anwendungstechnik, Yann Barbaux, EADS Innovation Works, Claudio Dalle Donne, EADS Innovation Works, Katja Schmidtke, EADS Innovation Works Entwicklung, Hans J. Ihde, SLM Solutions Geschäftsleitung, Henner Schöneborn, SLM Solutions

SLM Solutions en EADS Innovation Works gaan samen metaallegeringen voor additive layer manufacturing van vliegtuigonderdelen typeren. Ze gaan onder andere de eigenschappen van de legeringen onderzoeken en in kaart brengen, zodat de materialen uiteindelijk gecertificeerd kunnen worden voor toepassing in de luchtvaartindustrie. Het is de bedoeling dat een volledige lijn legeringen genormeerd gaat worden.

Beide bedrijven hebben de samenwerkingsovereenkomst deze week getekend. EADS Innovation Works breidt de onderzoekscapaciteit op het gebied van additive layer manufacturing uit. De onderzoekers van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern nemen een SLM 125 HL machine in gebruik in het onderzoekscentrum in het Duitse Ottobrun. SLM Solutions stelt deze machine beschikbaar, terwijl EADS Innovation Works de machinefabrikant gaat ondersteunen in de verdere ontwikkeling.

ALM kansrijk voor luchtvaarcomponenten
De mogelijkheden van laagsgewijze opbouw van producten is groot, maar, zo zegt Katja Schmidtke van EADS Innovation Works, slechts weinige legeringen voldoen aan de eisen die het luchtvaartconcern aan metalen stelt. Schmidtke werkt bij het concern als onderzoeks-ingenieurs voor metaaltechnologie en oppervlaktetechniek. Het ontbreken van eenduidige karakteristieken van de metalen is een van de belemmeringen voor een echte doorbraak van de laagopbouwtechniek in de luchtvaart. Deze gegevens moeten eigenlijk al vroeg in het ontwikkelproces van nieuwe componenten bekend zijn. Met deze samenwerking zetten beide bedrijven een stap in de goede richting. Behalve dat ze poeders op basis van aluminium, titaan en nikkellegeringen onderzoeken, gaan ze ook heel nieuwe materialen bekijken. Daaronder zijn bijvoorbeeld Invar (een nikkel-ijzer legering met een extreem lage uitzettingscoëfficient) en Platin.

Hogere eisen
Hans J. Ihde, directeur van SLM Solutions GmbH, ziet in deze samenwerking de beloning voor het vele pionierswerk dat het bedrijf heeft verricht op het gebied van additive layer manufacturing. “Met EADS hebben we een partner die onze filosofie waardeert en onze werkwijze ondersteunt.” Technisch directeur Henner Schöneborn zegt: “Samen met EADS Innovation Works kunnen we onze machines verder optimaliseren en nieuwe materialen beschikbaar stellen die aan nog hogere eisen voldoen.”

Double beam technologie
SLM Solutions heeft vorig jaar op EuroMold de nieuwe selective lasermelting machine SLM 500 HL geïntroduceerd, die gebruik maakt van Double Beam technologie. Door twee laserbronnen toe te passen versnelt SLM de laagopbouw van metalen delen sterk. Deze technologie wordt in dit digimagazine en in deze uitgave verder beschreven.

Meer informatie
SLM Solutions
EADS Innovation Works

1 gedachte over “SLM en EADS: ALM-materialen typeren voor luchtvaart toepassingen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest