Mori Seiki vervangt in een aantal machines de Heindenhain liniaal door een magnetische variant van Magnescale. Deze zijn volgens de machinebouwer beter geschikt voor gereedschapmachines.

Mori Seiki president dr. Masahiko Mori voelde zich een beetje ongelukkig op de persconferentie in Pfronten. Wordt Magnescale Co Ltd. een concurrent van Heidenhain? Mori haastte zich te zeggen dat hij niet met zijn vrienden van Heidenhain gaat vechten. Mori Seiki neemt al een kwart eeuw de glasliniaal van het Duitse bedrijf af. En is voor dit product zelfs een van de grootste klanten. Maar voor bepaalde toepassingen is het principe van de magnetische encoder nu eenmaal beter dan de optische Heidenhain liniaal. “En toen Sony Magnescale te koop zette, voelde ik me verlicht het bedrijf over te nemen”, verontschuldigt Mori zich. Hij heeft het bedrijf voor 16 miljoen euro gekocht van Sony.

Een van de magnetische encoders van Magnescale
Een van de magnetische encoders van Magnescale

Zelfde nauwkeurigheid als glaslineaal
Hoe zit het nu met die magnetische encoders? Magnescale is een Japans bedrijf dat in de jaren 50 is opgericht door Sony omdat men toen nog geen optische meetinstrumenten had. Sony had echter wel veel ervaring in het toepassen van magnetisme. Magnescale gebruikt het principe van een magnetische Noord- en Zuidpool om exact de positie te bepalen. Dat gebeurt met dezelfde nauwkeurigheid als een glasliniaal. Qua thermische uitzetting scoort de magnetisch liniaal een fractie slechter. Maar, zo legt een zegsman van het bedrijf uit, in een gereedschapmachine maakt dat niets uit. De magnetische materiaal zit namelijk in een metalen behuizing die doorgaans dezelfde thermische uitzetting kent als de machine zelf. “Groeit de machine dan groeit de liniaal even hard mee.” De uiteindelijke positioneernauwkeurigheid is dan ook zeer goed. De resolutie bedraagt 0,01 µm.

Robuuster
Het voordeel van dit type liniaal is, aldus het Japanse bedrijf, dat deze veel robuuster is dan de variant gemaakt van glas. Zo is de liniaal beter bestand tegen trillingen. Ook olie, condens en koelsmeeremulsie hebben geen enkele invloed. “In een gereedschapmachine past een magnetische meetliniaal beter dan een optisch meetinstrument.” Mori Seiki levert daarom de machines waarin standaard een liniaal zit, met de producten van Magnescale. Optioneel blijft men de producten van Heidenhain aanbieden.

Alternatief in machinebouw
Dr. Mori wil de technologie van Magnescale doorontwikkelen. Zo wil hij onder andere een variant op de markt brengen voor de halfgeleiderindustrie, omdat in deze sector er geen alternatief is voor de glasliniaal. “We gaan niet op alle fronten concurreren met Heidenhain, maar voor bepaalde toepassingen wel, zoals de machinebouw en de halfgeleiderindustrie. Die sectoren krijgen nu een alternatief.”

Meer informatie
Magnescale

 

Pin It on Pinterest