DMG MoriSeiki introduceert op de komende EMO een 5-assige versie van de MillTap 700. Dat heeft Gerard Bogaarts laten weten tijdens de Demoweek. Daar toonde de Duitse machinebouwer een nieuwe robotcel van BMO Automation die speciaal voor de MillTap en de Ecolinemachines van DMG is ontwikkeld.

 

De bezoekers van de Demoweek konden vorige week zien dat je het automatisch beladen van een machine op verschillende manieren kunt oplossen. Cellro toonde de X10 in combinatie met een MillTap 700 van DMG Mori Seiki (bekijk hier de video). De machinebouwer zelf liet in Veenendaal de primeur zien van een andere robotcel van Nederlandse bodem, speciaal voor de Duitse machinebouwer ontwikkeld. “We zien in de markt een brede behoefte aan automatisering voor de Ecoline. We hebben daarom BMO gevraagd om een laagdrempelig systeem te ontwikkelen dat daarop én op het design van DMG is afgestemd”, aldus Gerard Boogaart.

De robot kan werkstukken tot 5 kilogram handlen
De robot kan werkstukken tot 5 kilogram handlen

Eenvoudig instellen

De Nederlander, in dienst van Gildemeister, is de geestelijke vader van het compacte frees-boor-tapcentrum dat twee jaar geleden op de EMO werd gelanceerd. De argumentatie om een opdracht voor zo’n cel bij BMO uit Nederweert neer te leggen, heeft alles te maken met de eenvoudige bediening van deze cel. Boogaart denkt dat het zeker in opkomende markten belangrijk is dat je de cel kunt instellen zonder dat je de indruk krijgt een robot te moeten programmeren. Teach-in schrikt gebruikers af. Nu hoef je op het iPad-achtige bedieningsscherm slechts enkele geometriewaarden in te geven en je bent klaar. “We hebben de software nog verder verbeterd en aangevuld met intelligentie”, zegt Frank Biemans van BMO Automation hierover. Het raster in de lade (600 bij 400 mm) laat zich eenvoudig aanpassen. De productladen worden nu alle vier door een servomotor aangedreven. Dat was een van de eisen van DMG Mori Seiki.

Toekomst: nog eenvoudiger concept

Een andere eis was een prijs van onder de 50.000 euro voor een robotcel die producten kan handlen tot 5 kilo. Voor Gerard Bogaarts is dat echter nog niet genoeg. “Ik wil de drempel om te automatiseren nog verder verlagen en een nog gemakkelijker concept ontwikkelen. Een robotcel moet de beleving krijgen van een stangenlader. Iets anders is de robot eigenlijk niet.”

Eén robot, twee machines

Verder wil men de robot geschikt te maken om twee machines te bedienen. Door de cel tussen twee MillTapcentra in te plaatsen en de robot links en rechts te laten beladen, krijg je een flexibele productiecel op een heel beperkt vloeroppervlak. Wellicht grijpt men verder weer terug op de communicatie via een M-code. In de nieuwe cel verloopt de communicatie tussen de robotcontroller (bovenin de cel weggewerkt) en de machine via Profibus. Dat biedt wel meer mogelijkheden, zoals gegevens uitwisseling over gereedschappen. De komende maanden gaat DMG Mori Seiki de Nederlandse robotcel tonen op lokale beurzen om de reacties uit de markt af te tasten.

5-assig

Ondertussen wordt eveneens gewerkt aan een uitvoering van een trunniontafel (draai-kantel) voor 5-assig bewerken. Deze komt dan lager in de machine te zitten. Daarmee kan DMG Mori Seiki andere fabrikanten van boor-tapcentra aftroeven. De DMG Mori Seiki machine kenmerkt zich namelijk nu al door de volwaardige freescapaciteit. Met een draai-kanteltafel voeg je daar alleen maar extra functionaliteit aan toe. Op de EMO in september zal deze nieuwe variant geïntroduceerd worden.

Meer informatie

DMG MillTap 700

BMO Automation

 

2 gedachten over “MillTap 700: 5-assig en Nederlandse robotcel

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest