Ultra precies gevonkt op een Form 2000 VHP

Als je de cijfers van het marktonderzoeksbureau IDC leest over de wereldwijde markt voor smartphones, vraag je je af hoeveel slimme GSM’s ongebruikt in de kast liggen. Ruim 200 miljoen stuks in een kwartaal, dan heeft toch bijna iedereen wel zo’n smartphone? Maar eigenlijk doet het er niet doe: hoe meer smartphones verkocht worden, hoe beter het is voor de machinebouw. Want voor menige machinebouwer is dit een lucratieve markt.

 

Natuurlijk: de 37,4 miljoen iPhones die Apple afgelopen kwartaal verkocht leveren het meeste werk op. Apple houdt namelijk nog altijd vast aan het concept om de iPhone – net als de andere producten – uit vol aluminium te frezen. Voor DMG Mori Seiki is dat twee jaar geleden de aanleiding geweest om de Milltap 700 te ontwikkelen, het compacte freesboorcentrum dat tijdens de Demoweek nog in een combinatie met een Nederlandse automatiseringsoplossing werd getoond. Bij Apple’s toeleverancier staan inmiddels de eerste tientallen Milltap 700 machines in de productie, zonder robot. De meeste iPhones worden echter nog met de Fanuc Robodrill gefreesd

De smartphoneindustrie is een grote klant geworden voor de machinebouwers.
De smartphoneindustrie is een grote klant geworden voor de machinebouwers.

Half miljoen lenshouders per dag
Afgelopen kwartaal zijn wereldwijd 216 miljoen smartphones verkocht. Dat zijn er elke dag van de week 2,4 miljoen. Kijk, die aantallen maken het ook interessant voor matrijzenbouwers als fabrikanten als Samsung voor spuitgietmodellen kiezen. En hoewel de productie van stempels en matrijzen voor de smartphonemarkt grotendeels naar Azië is verschoven, profiteren de Europese machinebouwers wel degelijk van deze groeimarkt. AgieCharmilles lanceerde vorige maand tijdens de ITS in Losone de Form2000 VHP, een ultraprecieze zinkvonkmachine die tot op 1 µm nauwkeurig positioneert. Deze EDM-machine werd gedemonstreerd met het zinkvonken van een matrijs voor de behuizing van een lens van een smartphone. En aangezien we tegenwoordig elkaar willen zien tijdens het bellen, hebben de meeste smartphones twee lenzen. Dus twee houders. “De producent van deze smartphone produceert 250.000 stuks per dag”, wist een medewerker van AgieCharmilles te vertellen. Dus 500.000 nauwkeurige spuitgietdelen per dag, zeven dagen in de week. Kijk dat zijn aantallen waar machinebouwers vrolijk van worden. Want de gereedschapsmaker levert vaker dan een keer een matrijs.

En als je dan de nieuwe HTC One in je handen houdt en voelt dat deze ook uit vol aluminium is gemaakt, kun je maar een conclusie trekken: lange leve de smartphone. Dat is alleen maar goed voor de machinebouwers. En dus ook voor de toeleveranciers uit de Benelux.

 

Pin It on Pinterest