Dirk de Rooy geeft uitleg aan de MDI-leden.

De Rooy Slijpcentrum heeft fors geïnvesteerd in de grootste coördinaten meetmachine van Nederland. Met deze Leitz PMM-G kan de Brabantse toeleverancier werkstukken tot 6 bij 3 bij 1,6 meter meten met een nauwkeurigheid van enkele µm. De 45 gereedschapmakers die aan de MDI Ketennetwerkdag hebben deelgenomen, mochten als eerste de Leitz CMM bekijken.

[quote style=”boxed” float=”right”]Klanten willen dat we nauw- keurigheid aantonen[/quote] Half mei wordt de nieuwe Leitz CMM (Hexagon Metrology) officieel opgeleverd, maar De Rooy Slijpcentrum en De Rooy Precision in Nuenen opende deze week al de deuren voor de leden van branchegroep Mould & Dies Industry van de Koninklijke Metaalunie. Het verspanend bedrijf investeert in een periode waarin anderen de hand op de knip houden, fors in uitbreiding van de capaciteit. “Klanten willen dat we de nauwkeurigheid waarmee we frezen en slijpen ook aantonen met meetrapporten”, zegt Dirk de Rooy, een van de drie broers die als derde generatie het familiebedrijf leiden. “Wat je niet kunt meten kun je dus eigenlijk niet maken, zeiden we hier vroeger”, voegt hij er nog aan toe voor de deelnemers aan de MDI Ketennetwerkdag die hij rondleidt.

Supernauwkeurig grote stukken meten
En omdat dit in Nederland niet kan worden gemeten, hebben Marc, Adam en Dirk de Rooy besloten om zelf ruim een miljoen euro te investeren in een high tech meetmachine. Speciaal voor de Leitz CMM is en nieuwe ruimte aangebouwd, een zwarte doos, aan de zuidzijde een wand bekleed met zonnecellen waarmee praktisch volledig in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien. De meetmachine zelf is geleverd door Hexagon Metrology Nederland, het Nederlands verkoopkantoor voor Hexagon dat sinds twee jaar vanuit Waalre opereert. De machine staat op een speciale, U-vormige dempende fundering, die gekoeld wordt. De volledige ruimte wordt op een constante temperatuur van 20 graden C +/- 0,5 graad gehouden om de meetnauwkeurigheid te garanderen. De machine zelf kan werkstukken tot 6 bij 3 bij 1,6 meter meten met een nauwkeurigheid van 2,8 µm. Dat betekent volgens Piet Zuidijk, sales manager CMM bij Hexagon Metrology, dat je over een lengte van 2 meter met een nauwkeurigheid van 7 tot 8 µm meet. De speciale stylus in de taster heeft een lengte van 800 mm en weegt 1 kilogram. De bewegende kolom (gemaakt van keramiek) met de meesttaster beweegt over twee vaste granieten portalen, zodat de bewegende massa beperkt blijft. De ruimte waarin de meetmachine staat opgesteld is ongeveer twee keer zo groot als de meetmachine zelf. De vrije ruimte wordt gebruikt om werkstukken te laten acclimatiseren voordat ze worden gemeten.

Voor derden
Het bedrijf gaat de nieuwe meetfaciliteiten beschikbaar stellen aan derden, zowel in de Benelux als in het Duitse Ruhrgebied. Marc de Rooy zegt dat er zeker een markt voor is, waarbij hij niet alleen denkt aan de bedrijven die actief zijn voor de halfgeleiderindustrie in Nederland. Ook in andere sectoren merkt men bij De Rooy dat de nauwkeurigheidseisen alsmaar hoger komen te liggen. Bovendien eisen de klanten steeds vaker meetrapporten. Erwin Andes van Hexagon Metrology bevestigt deze trend. “De lat komt alsmaar hoger te liggen, producten worden groter en ook daarin komt de nauwkeurigheid steeds hoger te liggen.” De leverancier van Leitz CMM’s gaat de meetruimte bij De Rooy één dag in de week gebruiken als demoruimte.

Nieuwe Unisgn portaalfreesmachine
Voor De Rooy Slijpcentrum blijft het overigens niet bij deze investering. Er wordt ondertussen hard gewerkt aan het vrij maken van ruimte voor de nieuwe Unisign Uniport 6000 portaalfreesmachine die dit najaar in gebruik wordt genomen. Dit wordt de derde Uniportmachine die de Rooy koopt. De eerste heeft een bereik van 8 bij 2,5 meter, de tweede van 16 bij 4 meter, de nieuwe krijgt een tafel van 8 bij 3,5 meter. Voor toekomstige projecten heeft men deze breedte nodig.

Binnenkort meer over de druk bezochte Ketennetwerkdag van Mould & Dies Industries, de branchegroep van de Koninklijke Metaalunie.

Meer informatie

Mould & Dies Industry

De Rooy Slijpcentrum

Hexagon Metrology

 

Pin It on Pinterest