materialen

Composieten zullen meer en meer toegepast gaan worden. Hier een voorbeeld van Staubli in een robot waarmee een composiet fietsenframe wordt bewerkt

Materials 2013 laat zien hoe de materiaalkeuze in veel sectoren de komende jaren drastisch gaat veranderen. Die trend begint zich al af te tekenen, kijk naar de Boeing Dreamliner en de komende Airbus A380, die vol staan van composieten. Ook aan de metaalzijde innoveert de industrie volop. Dit leidt tot nieuwe toepassingen, maar ook nieuwe eisen aan bewerkingstechnologieën.

[quote style=”boxed” float=”right”]Nieuwe business-kansen[/quote] Het Mikrocentrum speelt op hier op 4 en 5 juni op in met Materials 2013, engineering & technology. “Materials 2013 is hét kennis- en netwerkplatform voor materialen; we brengen kennis en mensen uit de Benelux bijeen en dat moet leiden tot nieuwe businesskansen”, zegt Timo van Leent, manager Vakbeurzen & Congressen bij Mikrocentrum. Het evenement wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bond voor Materialenkennis. Eddy Brinkman, voorzitter van deze bond, verwacht dat in de toekomst steeds meer geavanceerde materialen in producten worden toegepast, en dat zijn dan vaak combinaties van verschillende materialen met elk hun eigen productieproces. “Uitwisseling van mogelijkheden, kennis en ervaring op materialengebied is daarbij onmisbaar, we moeten materialen uit hun ‘verborgenheid’ halen.” Het Mikrocentrum heeft verschillende partijen aan het evenement weten te binden, zoals de TU Delft, het Delft Centre for Materials, ECN en de stichting MaterialDesign en het Materials Innovation Institute (M2i). Hoewel dit deels instituten zijn die aan de wetenschappelijke kant van het spectrum opereren, benadrukt Timo van Leent dat het evenement echt bedoeld is om het midden- en kleinbedrijf te informeren. “Met deze vakbeurs slaan we een brug van wetenschappelijke kennis naar concrete toepassingen.”

Luchtvaart en auto-industrie: meer vezelversterkte thermoplasten

Composieten

SGL heeft onder andere deze composiet slijpschijf ontwikkeld.
SGL heeft onder andere deze composiet slijpschijf ontwikkeld.

Een van deze toekomstige materialen is verzelversterkte thermoplasten, composiet. Onlangs gaf director procurement Leon de Schepper van Fokker Landing Gear in een interview aan dat men bij de Nederlandse luchtvaarttoeleverancier werkt aan de ontwikkeling van de volgende generatie landingsgestellen. En die zullen van composiet zijn gemaakt. “In vliegtuigen zit veel composiet, maar nieuw is dat wij dit in de sterkte keten toepassen”, zegt Leon de Schepper. Tijdens Materials 2013 R&D directeur Arnt Offringa van Fokker Aerostructures over het groeipotentieel van vezelversterkte thermoplasten in de luchtvaart. Hij ziet ook een groeiende interesse in de automobielindustrie. Een ander Nederlands bedrijf dat een koploperspositie in composieten heeft, is Airborn Composites uit Ypenburg. Dit laat in Veldhoven toepassingen van composieten zien. Peter Coppens van de Nederlandse composietpionier ziet eveneens in de automobielindustrie een sterk groeiende interesse. “Met name BMW wil composieten in de structuurcomponenten van de auto gaan gebruiken.” Ook Volkswagen is een belangrijke aanjager van deze ontwikkeling. De elektrische auto stimuleert dit: men wil immers zoveel mogelijk gewicht besparen. Remco Akkermans, hoogleraar productietechniek bij de TU Twente, spreekt ondermeer over de doorbraak van composieten richting massaproductie. Deze trend zal zich ook in de verspanende industrie ertoe leiden dat bewerkingsprocessen aangepast moeten worden. Een van de andere exposanten op de beurs in Viba, de gereedschappenleverancier die onder andere Mitsubishi vertegenwoordigt. Deze gereedschappenfabrikant heeft een aantal verspanende gereedschappen voor de composietverwerking in het gamma.

Hoge sterkte stalen bij DAF

Uiteraard komt ook metaal aan bod. Johan Zijp, manager van het onderzoekslab bij AF Trucks, gaat specifiek in op enkele materiaalinnovaties om de nieuwe vrachtwagen te laten voldoen aan de Euro6 normen. DAF Trucks past hierin onder andere hoge sterkte metalen in toe. Kurt Beghyn, projectleider bij Sirris, bespreekt nieuwe gietijzersoorten en de problemen die deze nog geven in de gieterij.

Tijdens Materials 2013 wordt ook aandacht besteed aan materialen voor additive manufacturing, zoals deze onderdelen gemaakt door EOS.
Tijdens Materials 2013 wordt ook aandacht besteed aan materialen voor additive manufacturing, zoals deze onderdelen gemaakt door EOS.

3D printen van metaal

Tessa ten Cate van TNO schetst de ontwikkeling aan de materialenkant bij het 3D printen. Zij gaat ook in op een aantal innovatieve metaalpoeders die toegepast kunnen worden in additive manufacturing. Volgens haar is deze technologie niet alleen interessant bij de productie van kleine series, maar biedt het ook veel vormvrijheid om unieke producten te maken.

Draadvonken

Een mooi voorbeeld van een klassieke technologie in een moderne toepassing is op de beurs te zien bij Precision Micro Europe. Dat past draadvonken in combinatie met Laser Evolved Etch Process toe om chirurgische zaagbladen te maken. Deze technologiecombinatie levert volgens het Britse bedrijf een efficiëntere productiemethode op dan de laserbewerking of foto-etsen die tot nog toe voor deze medische instrumenten worden toegepast. Toleranties bedragen 15 µm.

 

Materials 2013 vindt op 4 en 5 juni plaats in NH Koningshof, Veldhoven. Er nemen zo’n 80 exposanten aan deel en er zijn verspreid over beide dagen 42 lezingen. Deelname is gratis, hier kun je je inschrijven.

 

Pin It on Pinterest