3d printen metaal

3D Systems gaat naast het 3D printen van kunststof componenten nu ook het 3D printen van metaal aanbieden. Daartoe wil het Amerikaanse concern het Franse Phenix Systems overnemen. Je mag verwachten dat deze stap de markt voor additive manufacturing van metalen componenten wel in beweging zal brengen.

[quote style=”boxed” float=”right”]Naast kunststof nu ook metaal en keramiek printen[/quote] “Phenix biedt ons een perfecte strategische fit”, zegt Avi Reichental, president en CEO van 3D Systems, over de stap die het Amerikaanse concern heeft aangekondigd. Hij bestempelt het portfolio van Phenix Systems als aanvullend aan dat van 3D Systems. De Fransen ontwikkelen en bouwen namelijk al enkele jaren lasersintermachines voor de productie van zowel keramische als metalen componenten op basis van additive manufacturing technologie. De basis hiervoor is de EOS-technologie, het met een laserstraal aan elkaar smelten van metaalpoeders met een korrelgrootte van 6 tot 9 µm. De krachtigste machinereeks is de PXL-reeks met een fiberlaser aan boord. Materialen die beschikbaar zijn voor de Franse machines lopen uiteen van roestvvaststaal tot verschillende sluminium- en superlegeringen voor zowel in de luchtvaart als automobielindustrie.

3d printen metaal
Een van de Phenix machines, verleden jaar op EuroMold in Frankfurt.

Snel groeiende markt
3D Systems denkt met deze stap de positie midden in de snel groeiende markt van 3D printen voor zowel lucht- als ruimtevaart, automobiel en medische industrie, te versterken. Het voegt immers een heel nieuw toepassingsveld toe aan het bestaande. “Wij denken dat het nu het moment is om onze krachten samen te voegen om zo te profiteren van de steeds sneller groeiende vraag naar het direct produceren van metalen componenten”, zegt Reichental verder in de toelichting.

Concurrentie
Hoewel Phenix al jarenlang actief is in deze markt, stond het concern tot nog toe in de schaduw van de grotere spelers zoals EOS, Renishaw, Concept Laser en SLM Solutions. Dat zal na de overname door 3D Systems wel veranderen. Het geeft wel aan dat de markt rijp dichtbij een industriële doorbraak staat. Grote partijen nemen hun posities in.
Als de overname doorgaat krijgt overigens Landré twee merken in huis die beiden het 3D printen van metaal aanbieden. Het handelshuis uit Vianen vertegenwoordigt namelijk zowel 3D Systems als Concept Laser.

Financieel
In eerste instantie neemt 3D Systems 80 procent van de aandelen van Phenix Systems over. Daarna volgt er een overnamebod op de resterende 20 procent van de aandelen, die aan de Franse beurs genoteerd staan. 3D Systems heeft eerder dit jaar zo’n 237 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald door opnieuw een deel van de aandelen naar de beurs te brengen.

Lees hier een artikel over Phenix Systems in het digimagazine van januari

Meer informatie
3D Systems
Phenix Systems

2 gedachten over “3D Systems stapt in 3D printen metaal

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest