productietechnieken

Metal injection Moulding is een van de kansrijke nieuwe productietechnieken.

De themadag van Syntens en Koninklijke Metaalunie vindt op 24 juni plaats in Nieuwegein. Gedurende de dag worden 8 niche productietechnologieën voor nauwkeurige complexe producten toegelicht.

Jo van de Put, innovatie-adviseur bij Syntens houdt eerst een algemene inleiding over het belang van productiekennis voor constructeurs. Voor de topsector High Tech Systemen en Materialen is dit essentieel.

Metaalgieten en 3D printen
Dick Fix van Friction Welding geeft daarna de aftrap voor de presentaties van de niche technologieën. Eric Kemperman van Etchform gaat daarna in op het foto chemisch bewerken van metalen precisie onderdelen, met als voordeel dat er geen mechanische en thermische spanningen in het materiaal komen. Henk Buining van TNO gaat daarna in op metaalgieten op basis van 3D printen. Als je 3D printen inzet om wasmodellen of zandvormen en –kernen te maken, kun je ook kleine series complexe gietstukkken op een efficiente manier maken. Lees hier een praktisch verhaal over Nijhuis Pompen, dat deze technologie heeft getest.

Elektrochemisch
Hans Henk Wolters van ECM Technologies in Leeuwarden legt daarna uit in welke situaties electrochemical machining voordelen biedt als je 3D complexe geometriën moet bewerken. Lees hier een artikel over de JET ECM technologie van het Friese bedrijf. En hier een artikel van de Duitse gereedschapmaker Hans Hermann Bosch die deze technologie inzet.

Metaalspuitgieten (MIM)
Metal injection moulding is een technologie die weliswaar minder geschikt is voor enkelstuks en kleine series, maar die wel een aantrekkelijk alternatief kan bieden voor bestaande productietechnieken. Rob Egberink van Mimo Technology, onderdeel van het mechatronicaconcern Demcon, gaat daar dieper op in. Hier kun je alvast een interview met hem lezen over het metaalspuitgieten.

Renishaw is een van de aanbieders van lasersmeltmachines voor metaal printen.
Renishaw is een van de aanbieders van lasersmeltmachines voor metaal printen.

3D printen van metalen
Jeroen Rondeel van Pulseform licht de voordelen van het elektromagnetisch pulse verbinden verder toe. Daarna gaat Henk Buining van TNO door met additive manufacturingtechnieken voor metalen. Lees hier alvast het interview met Philippe Folmer Reinders van Renishaw over de mogelijkheden die hij ziet. In hetzelfde digimagazine vind je een groot aantal artikelen over dit thema, onder andere van Concept Laser en SLM Solutions, twee andere fabrikanten van laagopbouwmachines vor metalen componenten.

Elektroformeren
Hans Berenschot van Stork Veco sluit de technologiedag van Syntens en de Koninklijke Metaalunie af met een presentatie van elektroformeren. Dit is een combinatie van een fotolithografisch en een galvanisch proces.

Tussen de lezingen door kunnen deelnemers de infomarkt bezoeken. Op het inschrijfformulier kun je aangeven of je een case wilt inbrengen. Meer informatie vind je hier.

1 gedachte over “Acht doorbraak technologieën: van 3D printen tot metaalspuitgieten

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest