Hembrug polijstspindel

Hembrug heeft samen met IMIX uit Apeldoorn en enkele Europese partners een polijstspindel geïntegreerd in een harddraaimachine. Rotatiesymmetrische delen laten zich in één opspanning zonder tussenkomst van de operator compleet bewerken, inclusief hoogglans polijsten. Men behaalt optische kwaliteiten.

[quote float=”right”]Adaptieve besturing compenseert gereedschap-slijtage[/quote] Deze innovatie is ontwikkeld in het Europese onderzoeksproject EasiTAP, waaraan verder onder andere het Fraunhofer IPT in Aken heeft meegedaan. Het doel van dit project was het harddraaien en polijsten in een machine combineren zodat je oppervlaktekwaliteiten onder 0,1 µm Ra kunt bereiken. Doe je dat in een enkele opspanning, dan krijg je vooral voor de productie van kleine series een efficiënt proces. Tot nog toe worden dergelijke componenten na het harddraaien vaak manueel gepolijst, wat kostbaar is, of geslepen op een tweede machine. Bijkomend voordeel van de nieuwe combinatie is dat veel koelsmeermiddel wordt bespaard als je het slijpen overbodig maakt. Dit sluit aan op de ideeën in de Europese machinebouw over Blue Competence.

Een video van het gecombineerd harddraaien en polijsten (Fraunhofer IPT)

Akoestische metingen
Het integreren van de polijstspindel is niet de grootste uitdaging geweest. Dat was vooral het ontwikkelen van een procesbewakingssysteem dat via optische meettechnologie exact de slijtage van de gereedschappen meet, deze waarden vergelijkt met het uitgangspunt en daarna het programma automatisch corrigeert. Op deze manier voorkom je niet alleen vormfouten maar eveneens oppervlaktefouten die een gevolg zijn van slijtage van de draaigereedschappen. Hierin heeft met name IMIX, de tweede Nederlandse partner naast Hembrug, een rol gespeeld. Het Apeldoornse bedrijf is verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het meetsysteem om exact de positie van het gereedschap te detecteren. Het systeem dat binnen EasiTAP is ontwikkeld registreert de akoestische emissie tijdens het harddraaien. Zodra het gereedschap namelijk slijt, verandert de frequentie van het geluid. Samen met een krachtsensor detecteert het systeem de slijtage en compenseert hiervoor in de machinebesturing. Daardoor haalt men de hoge nauwkeurigheid van 0,1 µm Ra, optische kwaliteit.

Langere standtijd
Een bijkomend voordeel is dat je de gereedschappen langer kunt gebruiken doordat de adaptieve besturing de slijtage corrigeert. Tot nog toe vervangt men immers gereedschappen eerder dan strikt nodig om fouten aan het werkstuk te vermijden. Het systeem zorgt daarnaast voor een automatische kalibratie zodra er een nieuw draai- of polijstgereedschap wordt gebruikt.

Meer informatie

Fraunhofer IPT

Hembrug

IMIX

 

Pin It on Pinterest