Sprint 50

Een werkstuk compleet bewerkt op de nieuwe Sprint 50.

DMG Mori Seiki heeft de Sprint 50 onder handen genomen. Meer dan ooit is het een platform geworden. Aan de hand van modules stelt de koper zijn eigen machine samen, tot en met de ware productiemachine met dubbele Y-as of de versie met twee turrets en een B-as.

[quote float=”right”]Eén concept voor massa- enkelstuks productie[/quote]

Tot nog toe maakte DMG Mori Seiki onderscheidt tussen de Sprint-machines en de Twin-serie, de productie draaimachines. Deze kunstmatige scheiding verdwijnt met de komst van de nieuwe Sprint-versie. De nieuwe machine is zowel geschikt voor productiedraaien (met klauwplaat of eventueel stafaanvoer) als voor automatisch draaien (alleen met stafaanvoer). Hiervoor heeft de machinebouwer het modulaire concept nog verder doorgevoerd. Hierdoor kan de klant de machine aanpassen aan de eigen wensen. Nieuwe modules die aan het pakket zijn toegevoegd, laten toe van de Sprint 50 een machine met 3 turrets en 3 Y-assen te maken; of een versie met een geïntegreerde B-as in de onderste turret.

 

Sprint 50
Een werkstuk compleet bewerkt op de nieuwe Sprint 50.

Massa productie
In deze laatste uitvoering (3 turrets en B-as) wordt de Sprint 50 een echte draaibank voor massaproductie. Het bereik van de B-as (-2,5 – +182,5 graden) maakt het mogelijk om onder een negatieve hoek te werken. De turrets (VDI 25 opname) zijn voorzien van aangedreven gereedschappen met een maximaal toerental van 8000 rpm. Het wisselen van bewerken met de ene turret naar de andere (spaan tot spaan tijd) vergt niet meer dan 0,8 mm. DMG Mori Seiki wil met de korte wisseltijden de neventijden tot een absoluut minimum beperken.

Standaard met Trifix
De Sprint machines worden standaard geleverd met het Trifix snelwisselsysteem voor de gereedschappen. De afgelopen jaren is dit een exclusief systeem geweest dat Sauter alleen voor DMG Mori Seiki bouwde. Deze exclusiviteitsovereenkomst is dit jaar echter afgelopen en sindsdien levert Sauter het systeem ook aan andere machinebouwers. Bij de Sprint 50 wordt het dus standaard meegeleverd. Het Trifix systeem onderscheidt zich met name door een hoge positioneernauwkeurigheid bij het wisselen van gereedschappen. Dat scheelt zo’n een derde in de setup tijd, aldus DMG Mori Seiki. Het wisselen van gereedschappen gaat bij de nieuwe Sprint 50 toch al gemakkelijker omdat de turrets ergonomisch gunstiger zijn geplaatst, zodat ze beter bereikbaar zijn voor de machinebediener. De Sprint 50 wordt geleverd met ShopTurn 3G van Siemens, inclusief de volledige functionaliteit van ShopMill.

Sprint 50
De nieuwe Sprint 50

Sprint 65

DMG Mori Seiki werkt momenteel aan de ontwikkeling van een groter broertje voor de Sprint 50. Dat wordt de Sprint 65. Deze zal net als de Sprint 50 bedoeld zijn voor het 6-zijdig compleet bewerken van draaidelen. Bij de Sprint 50 beperkt zich dit tot een maximale diameter van 51 mm.

Meer informatie
DMG Mori Seiki

 

Pin It on Pinterest