Van bits tot spanen: Siemens biedt met de aandrijfcomponenten, Sinumerik en de PLM-systemen, één doorlopend totaalpakket om de productiviteit en de proceszekerheid in de verspaning te verhogen. Met Industrie 4.0 dringt de IT-wereld nog dieper door in de maakindustrie. Toch blijft er aandacht voor de factor mens, benadrukt Joachim Zoll die bij Siemens Motion Control Systems de divisie Machine Tools leidt. Een gesprek met hem over programmeren aan de machine, Industrie 4.0, de effecten van het afluisterschandaal PRISM én hoe Siemens tegen additive manufacturing aankijkt.

Industrie 4.0 maakt verticale integratie mogelijk

 

Een van de highlights bij Siemens op de EMO is dit jaar Collision Avoidance. Siemens kiest voor een heel andere benadering dan ontwikkelaars van botsingdetectiesystemen, namelijk door realtime de machine te bewaken als aan de machine wordt geprogrammeerd. Blijven we dan aan de machine programmeren?

Joachim Zoll: “Je ziet meer en meer het gebruik van CAM-systemen, zeker voor de complexe werkstukken. Maar de meeste verspaners programmeren nog altijd aan de machine en blijven dat ook doen. En ook al programmeer je in CAM, vaak zie je dat men dan aan de machine nog snel iets wijzigt en dan is het risico op een botsing groot. Daarvoor hebben we deze optie ontwikkeld.”

U heeft het over virtual twin: virtueel valideren en optimaliseren voordat je echt spanen gaat maken. Wat levert dat op?

Joachim Zoll: “Als de machine vanaf het begin virtueel is ontwikkeld, komen we tot wel 40 procent tijdreductie in de ontwikkeltijd dankzij simulatie. En in de productie kunnen we tot een 10 procent hogere productiviteit komen door vooraf virtueel te simuleren. Alles wat namelijk in de productie in realiteit gebeurt, heeft een equivalent in de virtuele omgeving.”

Industrie 4.0 is actueel in de Duitse maakindustrie. Wat kan ik er als verspaner mee?
Joachim Zoll: “Tegenwoordig willen bedrijven meer productiviteit en efficiency bij een eenvoudigere verloop van het proces. Met IT-integratie in de productie levert Sinumerik dit. Het potentieel van Industrie 4.0 is groot. Onze oplossing maakt een verticale integratie mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan centrale opslag van programma’s, gereedschapbeheer, maar ook effectieve draaitijden van de spindels uit de machinedata aflezen. De software laat ook machinediagnose op afstand toe.”

 

Lees het volledige interview met Joachim Zoll

 

2 gedachten over “Joachim Zoll (Siemens): diepere integratie IT in de machine

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest