Processtabiliteit: dat is momenteel de grootste uitdaging voor de verspaningsafdeling van DAF Trucks in Eindhoven. Analyseren, verbeterprogramma’s, Total Productive Maintenance maar ook de inzet van monitoringsystemen helpen de vrachtwagenfabrikant op dit vlak vooruitgang te boeken. Daarmee is de productiviteit bij het bewerken van de cilinderblokken al met 25 procent verbeterd, maar dat is nog niet voldoende, zegt Marcel Hoedeman, plant manager Engine Plant.

[quote float=”right”]Verspanersforum belegt najaars-meeting bij DAF Trucks[/quote]

Het Verspanersforum houdt de najaarsbijeenkomst bij DAF Trucks. De deelnemers bezoeken op 3 oktober de motorenproductie, waar elk jaar 62.000 motoren worden geproduceerd. In de Eindhovense motorenfabriek werken 1000 medewerkers, waarvan alleen al 400 in de verspaning. Elke complete motorblok ondergaat hier zo’n 1000 bewerkingen en zit gemiddeld 8 uur op de machines. DAF rekent het bewerken van de blokken, koppen, nokkenassen, drijfstangen en andere aandrijfcomponenten tot de kerncompetentie. “Een aantal verspaningsprocessen bepaalt mee de performance van onze motoren”, zegt Marcel Hoedeman. Nu op 1 janauri 2014 in Europa de Euro 6 norm voor vrachtwagens verplicht wordt, draait de productie in Eindhoven op volle toeren. Dagelijks rollen 212 vrachtwagens van de band, slechts 10 minder dan in het topjaar 2008. Daarnaast bouwt men in Eindhoven nog enkele tientallen motoren voor bussen en industriële kranen.

Gietijzer verspanen
Productiviteitsverbetering is dan ook hét thema in de verspaningsafdeling. Hoedeman: “Dit betekent niet dat we nieuwe technologie zoeken. We hebben vooral behoefte aan stabiele processen.” De 62.000 gietijzeren blokken die in Eindhoven worden verspaand, komen van toeleveranciers in Brazilië en Duitsland. En ondanks dat beide suppliers vermiculair gietijzer leveren volgens de specs die DAF opgeeft, zijn de verschillen tussen de werkstukken fors, zegt Rob Backus, areamanager motorenverspaning. Naast de typische verschillen in gietijzer spelen ook de klimatologische omstandigheden bij de gieterijen een rol. “Het kan zijn dat we soms millimeters extra materiaal moeten weghalen. De variatie in eigenschappen van de gietijzeren producten heeft ook effect op standtijden van gereedschappen etcetera.” In de serieproductie wil je juist een zo stabiel mogelijk proces. Door systematisch de productie te verbeteren, heeft men nu in de lijn waarop de blokken worden bewerkt het verspaningsproces stabiel en voorspelbaar. Hierdoor heeft DAF Trucks de productie kunnen opvoeren van 8 blokken per uur naar 10.

Verspaners onmisbaar
Het toepassen van moderne IT-technologie, zoals monitoringsystemen is één oplossing om het proces stabieler te maken. Deze monitoringsystemen meten constant het opgenomen vermogen van de spil en geven een signaal als grenswaarden worden overschreden. Door de gemeten data te analyseren en op basis hiervan snijparameters optimaliseren, kunnen de productie-engineers het proces stabieler maken. De productiviteitsverbetering komt, benadrukt Rob Backus, echter ook voor een belangrijk deel van de procesoperators aan de machine. “Een goede procesoperator heeft verspaningskennis nodig om in te grijpen en aan zowel de signalen van de machine als het product te herleiden wat er gebeurt. Goed luisteren naar de mensen aan de machine is eveneens belangrijk.” Op dit punt wringt de schoen. DAF Trucks komt net als veel andere verspanende bedrijven alsmaar moeilijker aan goed opgeleide verspaners. “We zoeken eigenlijk medewerkers op praktisch HBO-niveau. Die vind je echter amper. En als je ze vindt, willen ze na drie jaar een volgende carrièrestap maken en raak je de kennis weer kwijt.” Daarom investeert DAF Trucks fors in het doorontwikkelen van medewerkers, onder andere door ze aan het Eindhovense ROC te laten scholen zodat ze zich van bijvoorbeeld niveau 3 naar niveau 4 ontwikkelen.

De productie van DAF motoren in Eindhoven.
De productie van DAF motoren in Eindhoven.

Thema bijeenkomst: technisch onderwijs
Het tekort aan technisch geschoolde medewerkers is op 3 oktober eveneens het thema van de discussie op de najaarsbijeenkomst van het Verspanersforum. Onder de titel De maakindustrie en technisch onderwijs als drijfkurk voor de Nederlandse economie, organiseert het Verspanersforum op 3 oktober deze discussiemiddag voor industrie en onderwijs. Hieraan nemen onder andere deel FME-voorzitter Dezentjé Hamminga Bleumink, Paul de Krom van Techniekpact / ministerie van OCW, Adri Pijnenburg van het consortium Beroepsonderwijs Techno Skills, Daniël Kofman van Siemens Nederland en Peter Leuze van Komet. Rob Backus en Marcel Hoedeman houden een inleiding over de verspaningsafdeling bij DAF Trucks. Met deze discussie wil het Verspanersforum onderwijs en beroepspraktijk dichterbij elkaar brengen. Deelnemers aan de bijeenkomst bezoeken na afloop de productie van zowel de DAF motoren als de trucks.

De bijeenkomst begint op 3 oktober om 13.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van stichting Het Verspanersforum

Foto boven: links Marcel Hoedeman, rechts Rob Backus.

Pin It on Pinterest