Cyrtina

Door te innoveren en durven te investeren in nieuwe productieprocssen, slaagt het Nederlandse Cyrtina erin om in de kronenmarkt marktaandeel terug te winnen op goedkope Chinese concurrenten. De onderneming uit Zwaag verwerft zich hierdoor een hogere positie in de waardeketen.

 

Vanuit Zwaag concurreren met China

Reshoring begint vanuit de Verenigde Staten stilaan als begrip over te waaien naar Europa. Maakindustrie die terug komt naar Nederland. Cyrtina laat zien dat je door heel andere productieprocessen in te zetten, kunt concurreren met lage lonen landen en zelfs productie in Nederland kunt doen doordat je doorlooptijd aanzienlijk korter is. Het bedrijf heeft een gelaagde kroon ontwikkeld, het gepatenteerd Primero-product dat vervaardigd wordt door vanuit CAD/CAM de kroon te frezen. Cyrtina kan kronen met een 150-lagige laagopbouw produceren met één enkele set met diamant beklede snijgereedschappen op de Haas OM-2. Het grootste gereedschap heeft een diameter van 3 mm. Ondanks de hoge hardheid is zirkoonoxide zeer kwetsbaar voor slijtage. De kronen bij Cyrtina worden daarom via een binaire opbouw gemaakt: de onderstructuur is van zirkoonoxide, terwijl de buitenste laag van porselein is.

Metaalkeramiek

“We frezen de kap en plaatsen deze in een gefreesde blok, waar we de stomp maken”, zegt Siebe van der Zel, coo. “Rond deze stomp is er een gefreesde holte, die wordt gevuld met een vloeibaar porseleinmateriaal dat we zelf gecreëerd hebben. De kroon wordt vervolgens in een systeem geplaatst waar de porseleinlaag met hoge druk over de structuur geperst wordt. Dat zorgt voor een hoge verdichting van het porselein. Daarna volgt een droogtijd om een kristallijne structuur te verkrijgen, die veel weg heeft van het oppervlak van suiker. Dan gebruiken we de HAAS OM-2 om de constructie in ‘groene’ vorm te frezen en vervolgens gaat deze in de oven. Het resultaat heeft exact dezelfde eigenschappen als gehard staal. Het is praktisch onmogelijk om het te breken en het is bestand tegen extreem hoge druk. Wij noemen het ‘metaalkeramiek’ of ‘ceramic steel’ in het Engels. En daarom geven wij vijf jaar garantie op onze kronen.” Het bedrijf gebruikt Delcam PowerMILL als CAM software en frees op drie Haas-machines. Bekijk de video voor meer informatie over Cyrtina / Oratio BV.

 

De Haas-machines zijn geleverd door Landré

 

 

Pin It on Pinterest