Air Turbine Tools brengt een nieuwe generatie met perslucht aangedreven spindels uit, die afrekenen met het grote manco die deze spindels voorheen hadden. Het toerental wordt constant gehouden door een speciale O-ring.

Soms wil je met een hoog toerental frezen, 25.000, 40.000 of nog meer omwentelingen per minuut, maar heb je een standaard machine. Zonder HSC-spindel. “Het imago van luchtspindels, die je hiervoor inzet, is echter dat ze het toerental niet constant houden. Daarom worden ze in veel bedrijven niet meer gebruikt. Daar rekenen wij mee af”, steekt Peter Engelmohr van wal, als hij de werking van de producten van Air Turbine Tools uitlegt. De Amerikaanse fabrikant heeft hiervoor het aandrijfsysteem veranderd. De speciale O-ring zorgt ervoor dat naarmate en meer druk op de frees is, meer lucht wordt ingenomen om zo het toerental en koppel op peil te houden. De spindels hebben geen bewegende slijtagedelen. De draaiende delen zijn  enkel de turbine en de keramische lagers. De spindels vragen om een druk van 6,2 bar.

Polijsten uitsparen

Engelmohr, die als technisch adviseur vanuit Duitsland werkt, verwijst naar een test die gedaan is bij het Duitse Dreher Werkzeugmaschinen. Deze zet de spindel in op een HAAS VF-9 machine en freest in aluminium met een snedediepte van 0,05 mm met een voeding van 6 meter per minuut (6 mm eindfrees met een 3 mm radius). Volgens Tony Fois van deze Duitse matrijzenbouwer bespaart het bedrijf zich door het nabewerken met de freesmachine het polijsten van de matrijzen uit. Gemiddeld per matrijs zo’n 15 productie-uren.

1 kW vermogen

De nieuwe spindels variëren in toerental van 25.000 tot 90.000 toeren per minuut, met een vermogen van net iets meer dan 1 kW. Dat lijkt weinig, maar voor het finishen van aluminiummatrijzen is het volgens Engelmohr meer dan voldoende. Er is ook een versie voor het frezen van gereedschapstaal. In de meest nauwkeurige uitvoering haalt de spil een rondloopnauwkeurigheid van 2 µm, standaard heeft deze 5 µm rondloopnauwkeurigheid. Eventueel kan de spil als complete set in de machine worden geïntegreerd. Via de besturing kan de luchtspindel, net als een gewone gereedschapswissel, geprogrammeerd worden. Dat kan onder andere op de machines van HAAS, Hurco, Mazak en nog een aantal andere merken. Voor de gangbare gereedschapopname zijn er oplossingen beschikbaar.

 

Meer informatie:

Air Turbine Tools

 

 

1 gedachte over “40.000 toeren op standaard freesmachine

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest