DMG Mori grijpt de huisshow in Prfonten aan om de nieuwe besturingsinterface Celos uit te rollen. Liefst 18 machines worden hiermee getoond. Daarnaast lanceert de machinebouwer een aantal nieuw machines. De DMU 80P duoBlock is vooral qua nauwkeurigheid verbeterd; de DMU 270 P is de nieuwe grote portaalmachine met een groter bereik. Dit gaat tot 1600 mm qua hoogte en 3000 mm qua diameter.

[quote float=”right”]Huisshow Pfronten: 7 van de 18 premières van 2014[/quote]

Celos, de nieuwe besturingsinterface, werd vorig jaar op de EMO groots aangekondigd. DMN Mori maakt hiermee het gebruik van apps op de CNC-machine mogelijk. In het tweede kwartaal van dit jaar start de uitlevering ervan, als eerste op de high end machines. In Pfronten laat men onder andere de nieuwe verticale bewerkingscentra DMC 850V en 1150V zien, de grotere uitvoeringen va de op de EMO getoonde 605V. De grootste kan werkstukken topt 1500 kilo aan met een Y-as bereik van 700 mm. Ze zijn zowel leverbaar met een Heidenhain TNC 640 als een Sinumerik 840 D sl besturing, Voor beide besturingen is Celos beschikbaar.

dmg DMU 80 P
Een werkstuk gefreesd op de nieuwe DMU 80 P duoBlock.

Nieuwe duoblock

Interessant voor de Nederlandse markt is de 4e generatie van de DMU 80 P duoBlock. Met name is er aandacht besteed aan het verhogen van de nauwkeurigheid. Een speciale sensor bewaakt de temperatuur- en snelheidsgrelateerde verplaatsingen van de spil en compenseert waar nodig. Wie nog meer nauwkeurigheid wil, kan als optie op de machine een nauwkeurigheidspakket nemen; onder andere een thermoshield maakt hier deel vanuit. DMG Mori zegt dat hiermee de nauwkeurigheid met 30 procent verbetert ten op zichte van de huidige generatie van deze serie, die inmiddels 14 jaar gebouwd wordt. Ondanks de compactere afmetingen is de stijfheid van de machine verbeterd. Voor de zware verspaning is er nu een powermaster 1000 motorspil leverbaar in de B-as, met een maximaal koppel van 1000 Nm (vermogen 77 kW en maximaal 9000 rpm). De nieuwe B-as heeft een zwenkbereik van 250 graden en een draaimogelijkheid van 70 graden in een negatieve richting.

 

DMU 270
De verbeterde portaalfreesmachine DMU 270.

Groot verspaning

De portaal freesmachine DMU 270P biedt in de nieuwe uitvoering een nog groter bereik dan de huidige generatie. De bewerkingsruimte bedraagt 2700 bij 2700 bij 1600 mm, te op te spannen werkstukken gaan tot 3000 mm doorsnede en 12 ton gewicht. Voor deze machine is de freeskop geredesigned. Ook op deze machine is Celos direct leverbaar.

 

Ook de Lasertec 65 Additive Manufacturing wordt getoond.
Ook de Lasertec 65 Additive Manufacturing wordt getoond.

Additive manufacturing

Bezoekers aan de huisshow in Pfronten krijgen tevens de kans om de nieuwe additive manufacturing machine van DMG Mori te zien, waarmee vriend en vijand op EuroMold werden verrast. De Lasertec 65 Additive Manufacturing bouwt met lasercladding de producten op en bewerkt ze in dezelfde opspanning omdat de basis van de machine in feite een 5-assig bewerkingcentrum is. In de productie van bepaalde componenten, vooral voor olie- en offshore industrie, kan de materiaalverspilling gereduceerd worden van 95 procent naar 5 procent. Dat levert volgens DMG Mori een behoorlijke kostenbesparing op aan de materiaalkant. Voor het smelten van het materiaal gebruikt men een 2kW diodenlaser. De materiaalopbouw bij de Lasertec machine verloopt veel sneller dan bij de laserpoederbedmachines die vooral met additive manufacturing worden geassocieerd. De Lasertec 65 kan werkstukken tot 1 ton produceren.

 

Lasertec 65 additive manufacturing
In dezelfde opspanning wordt na het opbouwen gefreesd voor de nauwkeurigheid.

Seminars

Tegelijkertijd met de huisshow in Pfronten, waar in totaal 7 nieuwe machines worden getoond, vinden er seminars plaats. Thema’s zijn dit jaar stempel- en matrijzenindustrie, hogesnelheidsverspanen en luchtvaart. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de DMG Mori huisshow in Pfronten.

Pin It on Pinterest