Stratasys heeft samen met Siemens een nieuw 3D printconcept ontwikkeld. Daarin speelt de robot een grote rol, aangestuurd door de besturingssoftware van Siemens en gebruik makend van Siemens PLM systemen. Deze cel is bedoeld voor het 3D printen van composieten, zoals koolstofvezel producten. Dankzij de 4e en 5e as én de robot, kunnen grote producten in één keer worden geprint zonder ondersteuning.

 

6-assige robot aangestuurd met CNC-besturing

De Robotic Composite 3D demonstrator maakt gebruik van een 6-assige robot aangevuld met 2 assen in de manipulator. Het voordeel hiervan is dat kostbare supportstructuren vermeden worden. Het product en de printkop op de robot kunnen immers telkens in een ideale positie worden gedraaid, zodat er geen ondersteuning voor het materiaal nodig is. Daarmee denken Stratasys en Siemens de snelheid waarmee producten geprint kunnen worden, op te voeren. Dat is noodzakelijk wil 3D printen doorbreken als productietechnologie in de maakindustrie. De cel maakt gebruik van de aandrijftechnologie uit CNC-machines, een markt waarin Siemens al jaren een grote speler is. “Siemens helpt om een flexibele productie workflow te genereren die de positie van 3D printen in de fabriek verstevigt”, zegt vice president Arun Jain, werkzaam bij de Digital Factory US van Siemens.

De complete 3D printcel van Stratasys en Siemens.
De complete 3D printcel van Stratasys en Siemens.

Katalysator voor Industrie 4.0

Statasys topman Ilan Levin, de nieuwe CEO, ziet beide cellen als een stap van Stratasys in de richting van Industrie 4.0. Hij denkt dat de demonstrators een katalysator zijn voor de tranformatie naar een industrie 4.0 productieomgeving. Statasys toont beide demonstratiecellen, samen met andere 3D geprinte producten, op de IMTS in Chicago. Op de beurs worden ook voorbeelden getoond hoe klanten van de 3D printerfabrikant additive manufacturing inzetten voor bijvoorbeeld het 3D printen van opspanmiddelen en andere gereedschappen, die ingezet worden in de klassieke productietechnieken.

 

Luchtvaart- en automobiel

Stratasys toont deze demonstrator samen met een andere, de Infinite-Build 3D, op de IMTS in Chicago. Deze printcel is ontwikkeld samen met Ford en Boeing en is bedoeld voor zowel de automotive als aerospace industrie.

 

Pin It on Pinterest