seco tools 40 jaar

Seco Tools viert 40 jaar actief in de Benelux met een nogal bijzondere freesdemonstratie. Live wordt een 45 graden spiraalvertande ruwfrees geproduceerd, bedoeld voor het frezen van grote laskanten in moeilijke materialen. In het lezingenprogramma van het jubileum besteedt Seco Tools ook aandacht aan de nieuwe technologie, 3D-printen.

Compleet overzicht trends in metaalbewerking en 3D-printen

 

Seco Tools heeft sinds 40 jaar een eigen vestiging in de Benelux. Dat viert men op 3 en 4 juni met twee keer een identiek seminarprogramma in het Belgische Brain-l’Alleud, onder de rook van Brussel. Insteek voor de jubileumviering is samenwerken in partnerschap. Arnaud de Potter, marketingmanager: “We kunnen in de 21e eeuw niet meer alléén blijven. Samen werken met partners is belangrijk, ook voor ons.” En dat geldt net zo goed voor de verspaners.

3D-printen: concurrentie?

Vandaar dat het programma van die dag heel breed is. Naast Fanuc dat over automatisering en de trends in machinebesturing van multi-assige machines praat, laat Delcam de mogelijkheden van CADCAM-freesstrategieën zien. Meest opvallend is echter de keuze voor de lezing over additive manufacturing, oftewel 3D printen. Stijn Lambrechts van Sirris spreekt over functioneel design voor additive manufacturing. De nieuwe technologie kan pas succesvol worden ingezet, als je componenten speciaal hiervoor ontwerpt, zodat je de voordelen van de maaktechnologie maximaal benut. Arnaud de Potter geeft meteen toe dat 3D-printen van metalen voor gereedschappenfabrikant Seco Tools een concurrerende technologie kan worden. “Maar we moeten meegaan. Je kunt dat niet tegenhouden en we willen zelf wel eens horen of het een mature technologie is of dat je beter nog kunt wachten met investeren.”

 

seco next step
De schematische voorstelling van het Next Step model van Seco Tools.

 

Optimalisering freesprocessen

Walter van Doorne van Delcam blijft met zijn lezing een stuk dichterbij huis: Hij belicht de Vortex freesstrategie voor het ruwen. In combinatie met gereedschappen van Seco Tools levert deze geoptimaliseerde freesstrategie tot wel 60 procent tijdbesparing op. In een van de demo’s – het frezen van een 45 graden spiraalvertande ruwfrees –  wordt dit live getoond. Patrick Devos van Seco Tools in Zweden pakt het onderwerp Next Step op. “Dit is een model voor het optimaliseren van verspaningsprocessen”, verduidelijkt Arnaud de Potter dit deel van de lezingen. “Het model kan gebruikt worden voor micro-optimalisatie, een machine, maar ook voor het optimaliseren van een hele productielijn.” Next Step is de link tussen technologie en economie in de verspaning. De andere lezingen van Seco Tools zelf behandelen de onderwerpen composiet bewerken, exotische materialen frezen; het kiezen van de juiste freesmethode. Veder zijn er nog lezingen door Mitutoyo en Fanuc.

 

Een voorbeeld van een spiraalvertande frees.
Een voorbeeld van een spiraalvertande frees.

 

Live demo: frees voor laskanten frezen

Tussendoor vinden er freesdemonstraties plaats. Zo wordt op een 5-assige OKK-machine een demo gegeven van het frezen van een 45 graden spiraalvertande frees uit Hardox 600. Deze frees wordt ingezet voor het maken van laskanten in 1 pas in alle materialen, ook moeilijke materialen zoals slijpplaten in Hardox 400, 500 en 600. Ook in deze materialen levert dat met de speciale 45 graden spiraalvertande ruwfrees van Seco Tools een stabiel proces op, met een standtijd van het gereedschap van meer dan 60 minuten (bij het frezen van Hardox 500). Seco Tools gebruikt voor deze frees een dikke vierkante snijplaat. Dit gereedschap vereist wel een stabiele machine met minstens HSK 50, 100 of Capto 8 opname. Arnaud de Potter: “We laten met name zien welke voordelen je behaalt als je het ruwfrezen optimaliseert met de Vortex-strategie uit het CADCAM-progamma.” Wat de draaibewerkingen betreft, toont men het afsteken en gleufsteken met de M6 geometrie.

Deelname aan de twee open deur dagen op 3 en 4 juni is gratis. Meer informatie vind je hier.

1 gedachte over “40 jaar Seco Tools : demo productie spiraalvertande ruwfrees

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest