Hogedruk koelen

High Performance Cutting: dat is het thema van een tweedaagse verspaningsconferentie in Aken. Onder leiding van zowel wetenschappers als kopstukken uit de industrie, worden alle aspecten van HPC belicht. Van gereedschappen, snijmaterialen, koelmiddelstrategieën en machines tot en met te verspanen materialen.

 

WZL organiseert conferentie rond verspaningstechniek

Het Werkzeugmaschinen Labor en het Fraunhofer IPT organiseren deze conferentie inmiddels voor de 5e keer. Dit keer in samenwerking met de VDMA, de koepel van Duitse machine- en installatiebouwers. High performance cutting is een van de richtingen in de verspaning. Doel is een hoger tijdspaanvolume te creëren door met hogere snijsnelheden en hogere voedingen te verspanen. Vergeleken met hoge snelheidsfrezen werkt men bij HPC met lagere snijsnelheden maar daarentegen wel grotere snededieptes om meer volume te verspanen. Professor Fritz Klocke van het WZL Aachen ziet in HPC een strategie om doorlooptijden en cyclustijden in de verspaning te verkorten. Doel van de conferentie is zowel inzicht te geven in de stand van zaken in de onderzoekswereld als ook best practices uit de industrie.

 

Gereedschappen en coatings
De conferentie in Aken valt uiteen in 5 blokken. In het eerste komen de gereedschappen en processen aan de orde. Alle grote gereedschapfabrikanten komen hierin aan het woord: Sandvik over hogere volumes bij het draaien; Kennametal over het frezen; Iscar over wisselkopconcepten voor het boren; Paul Horn presenteert het boren met speciale gereedschappen en Komet Group gaat in op de stelling dat HPC meer is dan hogere snijsnelheden. Vanuit het Fraunhofer IPT worden nieuwe freesstrategieën voorgesteld voor het bewerken van turbinecomponenten. In de tweede sessies gaan sprekers in op de materialen en coatings voor gereedschappen. Sprekers in dit blok komen van Seco Tools (hardverspanen), Oerlikon Balzers (PVD en CVD-coatings), CemeCon (PVC- en CVD-coatings voor het bewerken van aerospace materialen), Ceratizit (poedermetallurgische concepten) en Paul Horn (aangepaste substraten. De eerste dag wordt afgesloten met meerdere demo’s.

 

Koelsmeerstrategie en de praktijk
De tweede dag komen achtereenvolgens koelsmeerstrategieën aan bod (minimaalsmering, hoge druk koelen en cryogeen koelen); de CNC-machines (Deckel Maho, Dörries Scharmann en MAG) en in de laatste sessie gaat het om high performance cutting en materialen die bewerkt moeten worden. In dit blok komen vooral sprekers uit de praktijk aan het woord. Otto Fuchs bijvoorbeeld over titaan- en nikkellegeringen, MTU Aero Engines over turbinecomponenten en nikkelbasislegeringen; Siemens over de productie van grote energiecomponenten, een spreker van Airbus gaat in op het bewerken van composieten en vanuit Federal Modul Mogul wordt het bewerken van gietijzer gepresenteerd. Het WZL zelf presenteert nog het bewerken van loodvrij koper.

Het volledige programma van de conferentie op 30 september en 1 oktober vind je hier.

Pin It on Pinterest