Iscar spinjet

Iscar biedt met de Iscar Spinjet een oplossing als je hoge toerentallen nodig hebt op een machine met een laagtoerige spindel. De Spinjet gebruikt de druk en het debiet van het koelsmeersysteem als aandrijving om toerentallen tot 40.000 omwentelingen per minuut mogelijk te maken.

 

Oplossing voor gebruik kleine frezen op machines met weinig toeren

Voor het werken met microfrezen of voor bepaalde finishbewerkingen heb je soms hogere toerentallen op de machine nodig dan beschikbaar. Een spindel vervangen is kostbaar en kan lang niet altijd. Iscar biedt nu een oplossing met de (gepatenteerde) Spinjet. Het idee lijkt op luchtaangedreven spindels, maar er zijn toch enkele wezenlijke verschillen. De hoogtoerenspil kan in een aantal standaard gereedschapopnamen worden geplaatst.

 

iscar spinjet
Het verloop van het spindeltoerental afgezet tegen de druk van het koelsmeermedium.

 

20 bar druk = 40.000 omwentelingen
De extra spindel wordt aangedreven door het koelsmeermedium dat door de Spinjet loopt (en dus is op de machine een spindel met koeling door de spindel nodig). Daarnaast is er minimaal 20 bar druk nodig voor de TJSK-20K-ER32. De vloeistof zet een turbinewiel in beweging dat tot maximaal 40.000 omwentelingen per minuut kan maken; het uiteindelijke toerental hangt namelijk mede af van de diameter van het gereedschap. De 40.000 omwentelingen worden bereikt bij een gereedschap met een schachtdiameter van 1 mm; bij 4 mm halveert het maximale toerental. Vanaf 4 mm kan meestal wel weer de standaard spindel van de machine worden gebruikt. De maximale freesdiameter is 3,5 mm.

 

Iscar Spinjet
Voor verschillende (micro)frezen zijn er verschillende oplossingen.

Draadloos uitlezen
Via een 2.4 GHz draadloos signaal wordt het actuele toerental naar een aparte ontvanger gestuurd, zodat de operator buiten de machine dit kan aflezen. Het uiteindelijke toerental hangt mede af van de druk van het koelsmeermedium en het aantal liters per minuut. Door met deze twee zaken te spelen, kun je het toerental van de Spinjet veranderen afhankelijk van welk toerental je nodig hebt voor de bewerking. Tijdens het frezen staat de machinespil stil. Iscar zegt dat met de Spinjet op machines met lage toerentallen het nabewerken van freesdelen tot 65 procent sneller kan, waarbij een hoge oppervlaktekwaliteit kan worden bereikt. Het installeren vergt amper meer handelingen dan het wisselen van een gereedschap. Toepassingen ziet de gereedschapfabrikant met name in de mould & dies industrie, precisie-industrie, medische industrie en voor bepaalde aerospaceproducten. Iscar levert de Spinjet in 3 uitvoeringen. De versie die geschikt is voor een druk van 40 bar kan tot 60.000 omwentelingen per minuut halen.

 

Meer informatie
Iscar Nederland

 

Pin It on Pinterest