Arburg Freeformer

Arburg toont op de kunststofvakbeurs Fakuma de definitieve versie van de Freeformer, de 3D-printer die van kunststofgranulaat plastic 3D-print. In Duitsland start tevens de verkoop, Nederland volgt in het voorjaar van 2015.

 

Standaard kunststofgranulaat 3D-printen

Spuitgietmachinefabrikant Arburg gooit het 3D-printen over een heel andere boeg. Het blijft de kunststofverwerkende industrie trouw in de zin dat de Freeformer gebruik maakt van standaard kunststofgranulaat. Hetzelfde materiaal als de klanten nu al in hun spuitgietmachines verwerken. Dat is aanzienlijk goedkoper dan het speciale materiaal dat in andere machines wordt verwerkt.

 

Productieversie
Verleden jaar introduceerde Arburg de Freeformer op de K in Düsseldorf. Nu gebruikt men de Fakuma in Friedrichshafen, met 1700 exposanten de tweede grootste beurs voor de kunststofverwerkende industrie, voor de lancering van de definitieve productieversie. Deze is in zoverre aangepast dat het een 2K-machine betreft. Twee verschillende kunststoffen kunnen tot één product worden verwerkt. De productieversie betreft een 3-assige 3D-printer. Een andere noviteit is dat supportmateriaal wateroplosbaar is.

 

Verkoop
In Duitsland start de verkoop van deze machine meteen op de beurs. In Nederland gaat Arburg pas komend voorjaar de Freeformer leveren, gelijk met de rest van Europa. De machinebouwer kiest voor een stapgsgewijze uitrol. Arburg toont de Freeformer dit jaar ook weer op EuroMold.

 

3D-printmagazine
In de eerste editie van het nieuwe 3D-printmagazine staat een uitgebreider artikel over de Freeformer en de mogelijkheden die Arburg ziet. Ook wordt er nog een andere 3D-printer beschreven die als directe concurrent voor spuitgietmachines wordt gezien, zo lang het om kleine aantallen gaat. Het 3D-printmagazine gaat verder dieper in op de businesscases die zowel in Europa als daar buiten ontwikkeld zijn én bevat een compact overzicht waarin de gangbare technieken met elkaar worden vergeleken, inclusief voor- en nadelen en toepassingen.

Neem een abonnement op het 3D-printmagazine voor 2015 en ontvang het eerste nummer gratis.

Meer informatie
Arburg Nederland

Pin It on Pinterest