Made-in-Europe.nu
Layerwise

Twee winnende masterproeven KU Leuven over 3D metaalprinten

Bij de winnaars van de Masterproefprijzen van de KU Leuven zijn er liefst twee winnaars die hun masterproef gewijd hebben aan 3D metaalprinten. Niels Holmstock en Yannis Kind hebben een studie gedaan naar het 3D printen van Hastelloy X en H13 gereedschapstaal; Maria Luz Montero Sistiaga laat zien dat je Al7075 kunt versterken door onder andere de printstrategie aan te passen.

 

Arcelor: hastelloy X en H13 printen; AMSL aluminium versterken

De KU Leuven heeft onlangs de jaarlijkse masterproefprijzen uitgereikt. Deze worden elk studiejaar toegekend aan studenten met een excellente masterproef die ze voor een bedrijf hebben gedaan.

Yannis Kind
Yannis Kinds krijgt de prijs uitgereikt door Eline van Breda van de KU Leuven.

 

ArcelorMittal-studie

Niels Holmstock en Yannis Kind hebben hun masterproef gedaan in het kader van een project voor ArcelorMittal. De twee Leuvense studenten van de ingenieursfaculteit zijn aan de slag gegaan met het selectief lasersmelten (SLM) van zowel Hastelloy X als gereedschapstaal H13. Ze hebben gekeken naar het effect op zowel de productie als de eigenschappen van de beide materialen als je deze voorverwarmt vlak voor het lasersmelten.

 

ASML-studie

De tweede studie die bekroond is, richt zich op het versterken van de mechanische eigenschappen van Al7075 tijdens het 3D printen (met SLM technologie). Dit onderzoek is gedaan door Maria Luz Montero Sistiaga. Zij heeft gekeken naar het effect van onder andere toevoegen van silicium aan de aluminiumlegering alsook het aanpassen van de scanstrategie. Dat laatste heeft ze eerder al onderzocht voor het lasersmelten van Tantalum. In die studie toonde zij aan dat de sterkte verbeterd wordt door na elke laag de scanrichting 90 graden te draaien. Bij het 3D printen van aluminium blijken de scanstrategie, het laservermogen en het toevoegen van silicium eveneens betere eigenschappen van het eindproduct op te leveren.

 

Maria Luz
Maria Luz Montero Sistiaga samen met Dennis Lonck van ASML.

 

3D metaalprinten

De Leuvense studente heeft de masterproef gedaan bij ASML. De Nederlandse fabrikant van chipmachines ziet in 3D metaalprinten een belangrijke oplossing om de machines in de toekomst geschikt te kunnen maken voor nog nauwkeurigere productieprocessen. Belangrijk hiervoor is dat door de designvrijheid en de gewichtsbesparing de dynamische eigenschappen van bepaalde onderdelen verder verbeterd worden.

Foto’s: KU Leuven 

 

Pin It on Pinterest