Voor het eerst sinds de jaren zestig groeit de maakindustrie in de VS sneller dan de economie in zijn geheel. Mede omdat de Amerikaanse industrie op een berg cash zit, zijn de vooruitzichten voor leveranciers van moderne productietechnologie in de VS heel positief. Dat is goed nieuws, nu Koninklijke Metaalunie in 2016 met twee Nederlandse paviljoens flink wil uitpakken op de IMTS in Chicago.

Voor het eerst sinds jaren ’60 groeit de industrie sneller dan de economie

Vlak voor de kerst heeft Pat McGibbon, vice president stratregische analyses bij de AMT (Amerikaanse importeurs van CNC-machines samen met de toeleveranciers) een toelichting gegeven op de recente ontwikkelingen. Met name voor de Duitse machinebouwers is de Amerikaanse markt de afgelopen jaren belangrijk geweest. Sinds afgelopen zomer, met alle exportbeperkingen naar Rusland, is dat belang wellicht nog groter geworden. De fors gedaalde olieprijzen, de duurdere dollar en de stagnatie in Europa hebben de onderzoekers van Oxford Economics, waarmee niet alleen de AMT maar ook de VDW in Duitsland samenwerkt, iets voorzichtiger gemaakt. “Ze zijn iets minder optimistisch voor 2015”, zegt McGibbon. Zelf is hij dat nauwelijks.

 

Deze grafiek verklaart veel van het succes van de Amerikaanse economie: de ontwikkeling van de loonkosten.
Deze grafiek verklaart veel van het succes van de Amerikaanse economie: de ontwikkeling van de loonkosten.

 

AMT verwacht aanhoudende groei

Ondanks dat de Amerikaanse industrie rond de zomer even op de rem is gaan staan, zijn de investeringen sinds oktober weer aangetrokken. “De trend blijft positief”, zo zei Pat McGibbon tijdens de persbriefing vlak voor kerst. Experts rekenen op een groei van tegen de 10% dit jaar, mede door de fiscale stimuleringsmaatregelen van de regering Obama. Voor 2015 wordt gerekend op een groei die hoger zal uitvallen dan het groeitempo van de Amerikaanse economie in zijn totaliteit, waarvoor hij rekent op 4 tot 5% groei. “De maakindustrie groeit sneller dan de economie in zijn geheel. Voor het eerst sinds de jaren zestig. Dat willen we vasthouden.” McGibbon durft zelfs de voorspelling aan dat de sector de groei tot in 2016 zal vasthouden, omdat veel investeringstrajecten in de maakindustrie nu eenmaal een lange adem hebben.

 

Liebherr
De Amerikaanse maakindustrie zoekt onder andere automatisering, zoals deze cel van Liebherr op de IMTS van 2014.

 

Toeleveranciers kunnen vraag amper aan
Deze positieve vooruitzichten gelden overigens niet alleen voor de handel in machines, gereedschappen, robots en andere productiemiddelen. McGibbon ziet het komend jaar lastig worden om op tijd componenten van de toeleveringsindustrie te krijgen. Er komt namelijk nog steeds werk terug naar de VS dat jarenlang is uitbesteed aan het Verre Oosten. Zelfs een Mexicaans bedrijf heeft aangekondigd een fabriek voor vrachtwagenonderdelen in de VS te gaan openen. “Het zal lastig worden om producten van toeleveranciers te krijgen. Dus zal er een nog grotere vraag naar capaciteitsuitbreiding komen.” Momenteel bedraagt de werkvoorraad 4,8 maanden. In de laatste opleving van de markt lag dit cijfer op 2,5. Dat illustreert, aldus McGibbon, hoe krachtig de huidige opleving van de Amerikaanse industrie is. Een ander cijfer dat dit aantoont, is de capaciteitsbezetting. Deze beweegt naar 80% toe, wat een absoluut record zou zijn. “Daarom voel ik me comfortabel voor 2015.”

 

De groeikansen voor leveranciers van technologie aan de metaalindustrie.
De groeikansen voor leveranciers van technologie aan de metaalindustrie.

 

Want de industrie moet investeren in capaciteitsvernieuwing en uitbreiding om het werk te kunnen maken. De sterkste groei verwacht hij in de automobielindustrie, bij de job shops (de allround toeleveranciers) en de machinebouw zelf. Dat zijn de sectoren die snel groeien en grote volumes afnemen bij de machinebouwers. Aerospace is qua omvang ook een aantrekkelijke klant, maar groeit minder snel. De medische industrie groeit daarentegen wel snel, maar is volgens McGibbon voor de machineleveranciers een heel bescheiden markt. Geld voor investeringen is geen enkel probleem. De totale maakindustrie in de VS heeft afgelopen jaar rond de 500 miljard dollar winst gemaakt. McGibbon zegt dat AMT-leden vaak verrast zijn dat zo weinig bedrijven financiering nodig hebben om hun investeringsplannen uit te voeren.

 

750.000 banen
De AMT-strateeg rekent er diep in zijn hart op dat de huidige opleving van de industrie een vliegwiel effect teweeg zal brengen, waardoor de sector op middellange termijn opnieuw een impuls krijgt. Wat blijkt namelijk: sinds het dieptepunt van de Amerikaanse economie in 2010 heeft de industrie 750.000 nieuwe banen gecreëerd. Er is dus een derde goedgemaakt van de 2,3 miljoen banen die verloren gingen sinds het uitbreken van de crisis. “Het thema is op dit moment dan ook hoe goede vakmensen te vinden”, zegt Pat McGibbon. Dat zou een rem op de investeringen kunnen zetten, omdat bedrijven de mensen niet hebben om nieuwe machines in gebruik te nemen. Hij denkt echter dat er nog veel potentieel zit bij de groep die vijf jaar geleden de industrie heeft verlaten. En als er zoveel nieuwe banen bijkomen, betekent dit zoveel extra mensen die werk vinden en het geld weer gaan uitgeven in de economie.

Koninklijke Metaalunie neemt in 2016 zowel aan de IMTS als aan de nieuwe toeleveringsbeurs die gelijktijdig in Chicago plaats vindt deel met twee Holland Paviljoens.

Pin It on Pinterest