Het Haas HTEC Europe programma groeit gestaag door. Voor dit jaar staan alweer 15 nieuwe opleidingscentra bij scholen, ondersteund door Haas Automation, op het programma. Sinds de start in 2007 zijn er al 87 van dergelijke centra, waarin onderwijs en machinebouwer samenwerken, in Europa van de grond gekomen. Alleen al verleden jaar groeide het aantal met 11.

 

Forse groei HTEC-opleidingscentra in Europa

De Amerikaanse machinebouwer Haas Automation draagt opleiden en scholen van jonge CNC-operators een warmt hart toe. Zo stimuleert Haas de inrichting van Haas technical education centers (HTEC), waar studenten toegang krijgen tot de nieuwste CNC-technologie. Europa telt er momenteel 87 (zie interactieve kaart)

 

Investeren in vaardigheden
“Voor ons begint het ondersteunen van de industrie bij het helpen van onderwijsinstellingen en opleidingscentra om te investeren in de vaardigheden van jongeren voordat zij de arbeidsmarkt betreden”, zegt Bert Maes, marketing manager bij Haas Automation Europe. Naast educatieve ondersteuning voor leerlingen en studenten op zoek naar een succesvolle en goed betaalde loopbaan, bieden de HTEC-samenwerkingsverbanden ook complete, technologische oplossingen voor lokale bedrijven en de industrie. Voor HTEC Europe is onlangs een nieuwe coördinator benoemd, Simon Vanmaekelbergh.

 

Een overzicht van de 87 HTEC in Europa.
Een overzicht van de 87 HTEC in Europa.

 

HTEC conferenties
Naast de 15 geplande openingen van HTEC staan er in Europa ook 4 HTEC-conferenties op stapel voor dit jaar: in Duitsland, Polen, Rusland en Portugal. Het doel hiervan is CNC-docenten en opleiders uit zowel het gastland als omringende landen in contact te brengen met elkaar. Verder organiseert de machinebouwer verschillende internationale wedstrijden voor de leerlingen, om zowel de beste trainees als docenten te vinden en die de kaas te geven hun vaardigheden te benchmarken met anderen. Ook is er een gecertificeerde opleiding voor HTEC-lesgevers en een onlineforum waar leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten best practices, tips, ervaringen en verwezenlijkingen kunnen delen.

 

Positieve vooruitzichten
Bert Maes: “We zetten ons in om het netwerk in Europa en over de hele wereld verder te laten groeien. En er staat genoeg op het programma om enthousiast te zijn over 2015.” Het initiatief wordt hierbij ondersteund vanuit de lokale dealers, de Haas Factory Outlets en de partnerbedrijven. Wereldwijd leren elk jaar zo’n 50.000 studenten en leerlingen, verspreid over 2400 universiteiten en technische scholen, het vak van CNC-fijnmechanica. Afgelopen jaar is ook het eerste HTEC in Noord Afrika geopend, in Marokko om precies te zijn.

 

Meer informatie
HTEC

Pin It on Pinterest