Kyocera cermet

Het Japanse Kyocera Corporation heeft een nieuwe serie hybride cermet materialen ontwikkeld die onder andere toegepast worden op verspanende gereedschappen. Voor het eerst past men op het Kyocera gereedschap van cermet een nanocoating op toe.

 

Hybride combinatie keramiek met metaal

Cermet is een hybridemateriaal, waar in de toekomst veel van wordt verwacht. Het gaat om de combinatie van keramiek met metaal. Het combineert de beste eigenschappen van elk van deze materialen, zoals de hoge temperatuurbestendigheid van keramiek en de hardheid van het metaal. Kyocera wil met de nieuwe gereedschappen vooral inspelen op de vraag naar hogere productiviteit door langere standtijd van de gereedschappen en meer proceszekerheid.

 

Kyocera cermet
Kyocera gebruikt twee soorten cermet in het gereedschap, twee keer hybride eigenlijk dus.

Nanocoating op cermet
Het cermet TN620 en PV720 overtreffen conventionele materialen. Dat komt volgens het Japans bedrijf onder andere door de speciale hybride structuur van het materiaal. De beide gereedschappen hebben een speciale graduele hybridestructuur van twee cermettypes. Binnenin het gereedschap gebruikt men een sterk cermet, met uitstekende weerstandseigenschappen en goede bestandigheid tegen thermische schokken. Aan het oppervlak wordt juist een ander cermet gebruikt, met een hoge hardheid. Het eerste is een conventioneel cermet, het tweede een cermet net een hoog smeltpunt van de metaalgebonden fase. Dat zorgt voor de goede temperatuursbestendigheid, hogere bestendigheid tegen de invloed van de panen en een basis voor een goede, stabiele oppervlaktekwaliteit. Het PV720 gereedschap doet er nog een schep bovenop doordat Kyocera dit gereedschap voorziet van een Megacoat Nano coating die op het hybridemateriaal wordt aangebracht. Dat is voor het eerste dat cermet gecoat worden. Het resultaat is niet alleen een langere standtijd van het snijgereedschap, maar ook een betere oppervlaktekwaliteit doordat het oppervlak van het snijgereedschap gladder is.

 

Meer informatie
Kyocera
Heudra Tools (vertegenwoordiging in Nederland)

 

Pin It on Pinterest