aps cnc-machine

Professor Schuh: kennis niet langer zo maar weggeven. Tweede foto: een voorbeeld van een intuïtieve besturing die het WZL samen met Siemens ontwikkelt.

Maakbedrijven moeten niet alleen flexibeler en zero defect gaan produceren. De digitalisering dwingt ze ook hun businessmodellen aan te passen, nu OEM’ers daar in het kader van Smart Industry al volop mee bezig zijn. Dat zegt Egbert-Jan Sol, directielid van TNO Industrie.

 

10 februari next step bijeenkomst Eindhoven

 

De Smart Industry agenda voor de Nederlandse maakindustrie staat vast. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de financiering van onder andere de fieldlabs. De eerste tien zullen al op korte termijn operationeel worden. En daarin is er beslist een plek voor het industrieel midden- en kleinbedrijf weggelegd, zegt professor dr. ir. Egbert-Jan Sol, lid directie van TNO Industrie en werkzaam bij het programmabureau Smart Industry in een interview in de 2015 editie van het Jaarboek Verspanen, dat in maart verschijnt.

 

Prof. dr. Egbert-Jan Sol: ook industrieel mkb-bedrijf betrekken bij smart industry agenda.
Prof. dr. Egbert-Jan Sol: ook industrieel mkb-bedrijf betrekken bij smart industry agenda.

Hoger niveau
Door intensief gebruik te maken van internet en ICT in combinatie met draadloze verbindingen, robots, sensortechnologie, big data en dergelijke ontstaan nieuwe business kansen. Volgens Sol speelt er echter meer dan dat alleen digitalisering diep doordringt in de industrie. Hierdoor veranderen de businessmodellen van bedrijven zoals ASML en Océ. Ze schuiven op van het verkopen van machines richting het pay per use. Dat heeft ook gevolgen voor de toeleveranciers, die hun businessmodel hierop moeten aanpassen, naast het feit dat ze een grotere rol krijgen in manufacturing en de daarbij behorende ontwikkeling en engineering. “De uitdaging is hoe we organiseren dat de maakindustrie op een hoger niveau komt. Anders delven we op termijn het onderspit”, aldus Egbert-Jan Sol in het interview.

 

Informatiebijeenkomst next step
Op dinsdag 10 februari organiseren de Provincie Noord-Brabant, BOM, Brainport Development, Brainport Industries, TNO en Kamer van Koophandel een gezamenlijke bijeenkomst Smart Industry, the next step. Deze bijeenkomst is bedoeld voor bedrijven die een volgende stap met Smart Industry willen zetten. De bijeenkomst op de High Tech Campus in Eindhoven is bedoeld om deelnemers bij te praten en tot vervolgacties te komen voor de inrichting van de fieldlabs in Zuidoost Nederland. Dit zijn de fieldlabs rond onder andere multimateriaal 3D-printen van polymeren, de digitale fabriek, flexibele productie, designing ultra personalised products and services en 100% voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie.

De bijeenkomst op 10 februari begint om 14.30 uur en duurt tot 18.30 uur. Kijk hier voor meer informatie. Aanmelden kan tot 6 februari.

 

1 gedachte over “Smart Industry dwingt maakbedrijven hun businessmodel aan te passen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest