startupbootcamp smart materials

Nederland krijgt de wereldwijd eerste Startupbootcamp Smart Materials. Wie ideeën voor innovatieve materialen heeft, bijvoorbeeld voor 3D-printen, kan via deze bootcamp ondersteuning krijgen bij het ontwikkelen van het concept en de business. Een wereldwijd netwerk van experts en investeerders staat klaar om de tien veelbelovende start ups op materiaalgebied te ondersteunen.

Startup Bootcamp Smart Materials zoekt de 10 beste materiaalinnovaties

Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus, heeft dit initiatief bekend gemaakt in zijn nieuwjaarstoespraak. De Limburgse campus werkt in dit programma nauw samen met het team van Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven. Startupbootcamp is een wereldwijd initiatief. Tot en met half maart worden overal in Europa pitchdagen georganiseerd waar teams zich met hun smart material innovatie kunnen presenteren. De tien geselecteerde teams mogen deelnemen aan het drie maanden durende acceleratorprogramma dat begint in april. Elk deelnemende team ontvangt 15.000 euro en kantoorruimte voor zes maanden op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Ze krijgen ook toegang tot een wereldwijd netwerk van zowel experts als investeerders. Op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen hebben ze een breed scala aan R&D faciliteiten beschikbaar, tot en met pilot plants.

 

Duurzame slimme materialen
Anique Soetermeer, managing director Startupbootcamp Smart Materials: “We zien een sterk toenemende behoefte aan slimme materialen. Dit gebied vereist dan ook een eigen accelerator-programma. Dus zijn we samen met Brightlands Chemelot Campus gaan werken aan het ultieme ecosysteem waar wetenschap en bedrijfsleven samen een grote toekomst bouwen voor bedrijven in duurzame slimme materialen.” Voorbeelden van smart materials zijn kunststof flessen gemaakt uit mais of materialen voor het 3D-printen van botimplantaten.

 

Smart materials dé toekomst
Brightlands is de verzamelnaam voor de twee campussen in Limburg, de Chemelot Campus voor polymeren en de Maastricht Health Campus voor de ontwikkeling van biomaterialen. Sinds kort opereren ze gezamenlijk onder de naam Brightlands en presenteren ze zich wereldwijd. Volgens Bert Kip zijn smart materials dé toekomst. “Ze houden een grote belofte in voor het oplossen van enkele van de duurzaamheidsuitdagingen waar de wereld voor staat. Met dit accelerator program zoeken we de beste start ups in de wereld en 10 bedrijven met grote potenties krijgen de kans hun business ontwikkeling hier te versnellen.”

Wie een goed idee voor een smart material denkt te hebben, kan zich tot 13 maart aanmelden bij Startupbootcamp Smart Materials.

Pin It on Pinterest