Novosphere

De toetreding van Kennametal tot het Machining Cloud platform opent nieuwe mogelijkheden voor Novo-sphere, de digitale procesplanning applicatie van de gereedschapsfabrikant. Zo voegt Kennametal de module Optimize toe, die op basis van realtime en historische data verbetervoorstellen doet voor parametersettings. Smart industry in de verspaning.

 

Snijgegevens benutten om de business te verbeteren

Gereedschapfabrikant Kennametal heeft Novo in 2013 gelanceerd. Waar anderen zich met name richten op het creëren van een digitale toegang tot de gereedschaptechnologie, wil Kennametal een stap verder gaan. De feitelijke data uit het verspaningsproces moet je benutten om de volgende keer tot een verbeterde productie te komen, is het idee hierachter. Novo Sphere baseert zich op intelligentie en connectiviteit. Dat is, vindt John Jacko, vice-president en chief marketing van Kennametal, een fundamentele stap vooruit in de werkwijze in een verspanend bedrijf. “Digitale toegang is slechts het entreekaartje. Het verschil is de continue focus van Kennametal op hoe klanten snijgereedschapgegevens en – informatie beter kunnen benutten om hun hele business te verbeteren.”

 

Esprit, Zoller en Novo-sphere
Verleden jaar is Kennemetal toegetreden tot Machining Cloud, het Zwitserse online plaform dat steeds meer partijen aan zich weet te binden. Met de naadloze connectiviteit en de mogelijkheid om digitale gegevens te koppelen via de Machining Cloud zorgt artificiële intelligentie voor nieuwe efficiëntie in het totale verspaningsproces. DP Technology bijvoorbeeld importeert Novo (onderdeel van Novosphere) gereedschapgegevens in de laatste versie van ESPRIT CAM software via de cloud. Dit bespaart programmeurs niet alleen uren aan handmatig gereedschap ontwerpen, ook worden de NC-programma’s beter omdat de gegevens zijn gebaseerd op bestaande gereedschappen. Deze kunnen worden gekozen op basis van de eigenschappen van werkstuk, werkstukmateriaal, eisen voor oppervlakteafwerking of welke aspecten dan ook, die het meest kritisch voor de bewerking zijn. Op de werkvloer levert voorinstelling van gereedschappen en samenstellingen een waardevolle tijdbesparing. Zoller, fabrikant van voorinstel- en balanceerapparatuur, weet dat klanten Novo-gegevens uit de Machining Cloud kunnen importeren en dan beschikken over exacte en betrouwbare gereedschapafmetingen, compensaties en andere kritische gegevens om de voorinstelling betrouwbaar en waardevol te maken. En nu is ook via Machining Cloud een naadloze integratie met het ToolBoss gereedschapbeheersysteem gerealiseerd.

 

Novosphere biedt onder andere inzicht in de inzet van de CNC-machines.
Novosphere biedt onder andere inzicht in de inzet van de CNC-machines.

Online procesoptimalisatie
Waar Novosphere van Kennametal echter vooral mee scoort, is de optimalisering van procesbesparingen gebaseerd op prestatiegegevens die direct zijn afgeleid van de machines op de werkvloer. Novo Optimize is de nieuwste toepassing op het gebied van productie-intelligentie. Kennametal laat hiermee zien welke mogelijkheden smart industry – oftewel Industrie 4.0 – gaat bieden. Iedere werkplaats beschikt wel over een gegevensbestand voor eigen verbetering, maar een belangrijk voordeel ligt in het efficiënt verzamelen van gegevens van verschillende merken en uitvoeringen van machines en gereedschappen. De module van Kennametal verzamelt realtime prestatiegegevens van verspanende gereedschappen en machines en analyseert hoe de efficiëntie en capaciteit van het proces verbeterd kunnen worden.

 

Communicatie met de machine

Novo Optimize werkt volgens het MTConnect protocol, een in de VS ontwikkeld open en rechtenvrij communicatieprotocol voor de werkplaatsomgeving. Dit betekent dat Novo Optimize gegevens kan halen uit gereedschapmachines, verspanende gereedschappen, voorinstelapparatuur of welk onderdeel van de werkplaatsuitrusting of gegevensbron dan ook. De enige voorwaarde is dat alle apparatuur voorzien is van het MTConnect protocol. De Novo Optimize toepassing is een abonnement-gebaseerd systeem, ontwikkeld in samenwerking System Insights Inc. In California. Het systeem stelt klanten in staat om een specifieke machine of een gehele werkplaats te optimaliseren. Het achterhalen van oorzaken van machinestilstand wordt gecombineer met met krachtige en kennis-gebaseerde aanbevelingen. Kennametal toont hiermee een concrete toepassing van Industry 4.0.

Voor meer informatie: Kennametal of Maarten Dekker, Kennametal Nederland maarten.dekker@kennametal.com

Pin It on Pinterest