Studer S141

Vanaf de EMO biedt Studer een complete lijn universele rondslijpmachines in de Studer S 141 reeks aan: van 300 en 700 tot 1300 mm tussen de centers. Dat is een van de nieuwigheden die de Zwitserse machinebouwer heeft aangekondigd op Motion Meeting 2015, het tweejaarlijks event voor alle vertegenwoordigingen van de machinebouwer.

 

Op EMO complete lijn in S141 machinelijn

De drie merken rondslijpmachines binnen United Grinding Group, Studer, Schaudt en Mikrosa, hebben hun marktaandeel wereldwijd de afgelopen jaren weten uit te bouwen tot nu net geen 20 procent. Dat hebben ze overigens gedaan in zwakke markt, 2014 was een zwak jaar, hoewel CEO Fred Gaegauf helemaal niet ontevreden is. Klanten hebben investeringen echter uitgesteld. Hij rekent voor 2015 op een groei van het aantal verkochte machines met 10 procent.
 

 

Technologie doorontwikkelen

Dat moet dan onder andere komen uit de doorontwikkeling van de technologie. Het platformconcept van de S 141 is daar een goed voorbeeld van. De eerste exemplaren van de S141 zijn de afgelopen maanden in gebruik genomen bij klanten. De reacties zijn volgens Fred Gaegauf heel positief. Het StuderGuide concept zorgt voor veel hogere nauwkeurigheden. Dit gepatenteerd concept zal in de toekomst ook in andere slijpmachines toegepast worden. Een ander voorbeeld van innovatie is Wire Dress, een systeem dat samen met ETH Zürich en onder andere AgieCharmilles is ontwikkeld. In de slijpmachine wordt met een vonkerosieproces de CBN-slijpsteen continu gedresd, zodat deze op optimale conditie blijft. Dergelijke technieken zijn volgens de Zwiterses nodig omdat in de toekomst een nauwkeurigheid van een µm onvoldoende zal zijn. Eduardo Weingärtner, de onderzoeker die deze technologie heeft ontwikkeld, heeft hiervoor de Fritz Studer Award 2014 gekregen.

 

Energie besparen

Een ander thema dat aan belang gaat winnen is het energieverbruik. Als een van de eerste machinebouwers heeft Studer een compleet servicepakket ontwikkeld om bij de klant het energieverbruik tijdens het slijpen tot op componentniveau in kaart te brengen. Dat levert tot een kwart reductie van het verbruik op.

Meer over de technologie-ontwikkeling bij Studer is zowel inde 2e editie van het Jaarboek Verspanen te lezen als in het digimagazine april.

 

Meer informatie

Fritz Studer AG

De Riddder 

 

Pin It on Pinterest