Scalmalloy

Toolcraft zet sinds kort voor 3D metaalprinten een nieuwe, hoogsterkte aluminium legering in van Airbus APWorks. Scalmalloy is een corrosiewerend materiaal dat twee keer zo sterk is als het aluminium-silliconenpoeder dat momenteel gebruikt wordt voor 3D metaalprinten. Het heeft de hoge sterkte van titanium.

 

Aluminiumlegering: sterk als titanium, corrosiewerend als aluminium

Het Duitse Toolcraft, producent van precisie-onderdelen, matrijzen en spuitgietdelen, beschikt al over de nodige ervaring van additive manufacturing van metalen componenten. Het gebruikt zowel nikkel- en titanium poeder, roestvrijstaal als gereedschapstaalpoeder voor het additief produceren. Gezamenlijk met de kerncompetenties draaien en frezen weet het hiermee extra waarde aan componenten toe te voegen.

 

Samenwerking met Airbus APWorks

Sinds kort werkt de onderneming samen met Airbus APWorks. Hiermee vergroot Toolworks de toepassingsmogelijkheden voor het lasersmelten van metaalpoeders. Enerzijds doordat er meer mogelijkheden komen voor topologie-optimalisatie en het redesignen van componenten specifiek voor additive manufacturing. Anderzijds doordat APWorks specifieke legeringen heeft. “De Airbus groep heeft een poedertype dat niet alleen de positieve eigenschappen van aluminium heeft, maar tevens sterk is in combinatie met een goede elongatie bij breuk. Dat maakt het uniek in deze markt”, zegt Christoph Hauck, directeur van Toolcraft.

Toolcraft
Scalmalloypoeder leent zich voor het 3D printen van high performance componenten zoals dit pomphuis voor de auto-industrie.

 

Hoogwaardige toepassingen

Het gaat om Scalmalloy, een aluminium-magnesium-scandium legering die de specifieke sterkte heeft van titanium met een hoge ductiliteit. Het is echter twee keer zo sterk als het aluminiumpoeder dat momenteel wordt gebruikt in poederbedmachines voor additive manufacturing. Omwille van deze combinatie van eigenschappen is het poeder zeer geschikt voor het 3D printen voor aerospacetoepassingen, automotive applicaties en voor componenten voor de machinebouw. Het materiaal leent zich voor toepassingen waarin hoge eisen ten aanzien van vermoeiing worden gesteld.

 

Airbusdochter

APWorks is een dochter van Airbus Group en treedt op als consultant op het vlak van de productie van additive manufacturing van metalen onderdelen. Het ondersteunt op het gebied van 3D printen bedrijven met onder andere optimalisatie, materiaalkeuze en certificering van producten. APWorks produceert en distribueert daarnaast exclusief Scalmalloy-poeder.

 

2 gedachten over “Toolcraft 3D print met uniek Scalmalloy van Airbus APWorks

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest