Materialise aluminium

3D metaalprinten begint stilaan een beetje marktrijp te worden. Daarom is Materialise dit jaar gestart te investeren in 3D metaalprinten. Het Belgisch bedrijf zal de komende maanden met nog meer nieuws komen over 3D metaalprinten. Dat heeft Fried Vancraen, CEO, gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.

 

Marktleider ziet omzet groeien, maar verlies nog harder toenemen

Tijdens de toelichting op de cijfers aan de financieel analisten, maakte een van hen de opmerking dat Materialise in het metaaldeel van de additive manufacturing industrie niet zo’n sterke positie heeft als in de kunststoffen. In die deelmarkt heeft Materialise niet alleen een sterke positie opgebouwd als servicebureau, maar vooral ook als softwareleverancier.

 

Veel kennis over metaalprinten

Fried Vancraen gaf toe dat Materialise tot voor kort niet geïnvesteerd heeft in metaalprinten. Dat neemt niet weg dat het bedrijf betrokken is geweest bij veel ontwikkelingen bij OEM’ers en zo de nodige kennis en ervaring met metaalprinten heeft opgebouwd. Dat is zelfs een bewuste keuze geweest omdat het bedrijf zo betrokken kon zijn bij de ontwikkeling van een groot aantal metaalprinttechnieken. Vancraen: “Nu het metaal deel een beetje rijper wordt, hebben we besloten dat het tijd is in deze industrie te stappen. Het voordeel dat we nu hebben is dat we als bedrijf zijn gegroeid en we dit nu op een veel grotere schaal kunnen doen, met verschillende machines en materialen.” Daardoor kan Materialise momenteel op een veel dieper niveau in de technologie van 3D metaalprinten duiken, aldus de CEO. Hij kondigde daarna aan dat Materialise dit kwartaal waarschijnlijk met nieuws op dit vlak naar buiten komt. “Ik durf te stellen dat we een sterke achtergrond hebben, opgebouwd door de jaren. Waarschijnlijk komen we later dit kwartaal met meer aankondigingen op dit vlak.”

 

Fried Vancraen, CEO van Materialise: sterke kennispositie in metaalprinten opgebouwd.
Fried Vancraen, CEO van Materialise: sterke kennispositie in metaalprinten opgebouwd.

 

Investeringen hebben gepiekt

Wat de resultaten betreft: het afgelopen kwartaal zag Materialise het netto resultaat vergeleken met vorig jaar verslechteren. Onder de streep resulteerde een verlies (EBITDA) van 179.000 euro in het tweede kwartaal. Het netto verlies bedroeg 3,013 miljoen euro, vergeleken met 223.000 euro in het 2e kwartaal van 2014. Toch is Fried Vancraen tevreden met dit resultaat. De omzet is namelijk met meer dan 20% gegroeid, zowel organisch als wanneer overnames worden meegerekend. De kosten zijn echter sneller gestegen doordat Materialise versneld investeert in zowel sales en marketing als ook in R&D. “Wij geloven dat we nu klaar zijn met grote stappen om onze infrastructuur te bouwen die toekomstige groei van de omzet moet ondersteunen”, aldus Vancraen. De piek in de toename van deze kosten is volgens hem voorbij.

 

Eenderde omzet uit productie voor eindtoepassing

De totale omzet van Materialise in het eerste halfjaar van 2015 bedroeg 48,12 miljoen euro’s. Meer dan een derde van de omzet in het tweede kwartaal komt uit de medische sector. Precies een derde uit het 3D printen van onderdelen voor eindtoepassingen (zowel medisch als industrieel) en zo’n 30% van de omzet haalde Materialise uit de productie van prototypes. De omzet uit het 3D printen van producten voor eindtoepassingen groeide met 40% in het afgelopen kwartaal.  Eind juni had Materialise in totaal 129 3D printers operationeel, vergeleken met 110 een jaar eerder. Het management ziet dit onderdeel komende maanden verder groeien, net als de medische sector.

Quotes: bron Seeking Alpha

 

2 gedachten over “Materialise gaat positie in metaalprinten uitbouwen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest