Materialise aluminium

Materialise stapt na 25 jaar uitsluitend met kunststoffen te hebben gewerkt, nu in de wereld van 3D metaalprinten. Het neemt het Belgische Aldema over en breidt zo het portfolio uit met additive manufacturing van aluminium. Dat heeft Fried Vancrean, oprichter en ceo van Materialise, bekend gemaakt op Rapidpro.

 

Overname van Aldema in België

Fried Vancraen maakte deze overname zelf bekend tijdens zijn presentatie op Rapidpro. Volgens hem sluit deze stap aan op de bestaande productielijnen en de strategie om uit te groeien tot een complete 3D printfabriek. Niet alleen voor prototypes, in toenemende mate ook voor productiewerk. “Nu bieden we onze service dus ook aan in aluminium (AlSi10Mg), andere materialen volgen nog.”

 

Aanvullend op kunststoffen
Tot nog toe heeft Materialise alleen kunststof geprint. In Leuven staan meer dan 120 3D printers voor ruim 20 verschillende polymeren waarmee het bedrijf een groot aantal klanten uit de industrie bedient. Het bedrijf heeft een groot aantal verschillende technieken voor additive manufacturing in huis, maar tot nog toe ontbrak het additief vervaardigen van metalen componenten. “Wij denken dat we door aluminium aan de brede range van polymeren toe te voegen, onze klanten beter kunnen bedienen”, zegt Jurgen Laudus, directeur additive manufacturing solutions van Materialise. Hij denkt dat dit nieuwe mogelijkheden gaat openen. AlsSi10MG is een legering die vanwege het geringe gewicht en de mechanische en thermische eigenschappen veelal in automotive, aerospace en automatisering wordt gebruikt. Toepassingen ziet men zowel in prototyping als in productie. Door een bestaand bedrijf over te nemen, wil Materialise een vliegende start maken omdat hiermee ook specifieke kennis in huis wordt gehaald.

 

Wie is Aldema?
Aldema is pas enkele jaren geleden gestart door Koen Tackx, ook aanwezig op Rapidpro. Hij was samen met zijn compagnon enkele jaren geleden een van de eerste MKB-bedrijven in de Benelux die durfden te investeren in de nieuwe technologie. Aldema is gestart met een lasersmeltmachine van Renishaw. Hier kun je nog een interview met Koen Tackx over zijn eerste ervaringen met 3D metaalprinten lezen (januari 2014).

 

2 gedachten over “Materialise start met 3D metaalprinten

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest