AddUp

De Franse machinebouwgroep Fives is samen met autobandenfabrikant Michelin een joint venture gestart om 3D metaalprinters te vermarkten: AddUp. Het nieuwe bedrijf heeft zich vorige week op Formnext voor het eerst gepresenteerd. Onder andere op het vlak van robuustheid denkt AddUp zich te onderscheiden van de concurrentie. CEO Bruno Bernard zegt dat de machines al een efficiency van 75% halen. “En dat kan nog beter.”

 

Joint venture Addup wil industriële AM technologie ontwikkelen en vermarkten

Het aantal spelers in de 3D metaalprintmarkt neemt toe. Steeds vaker stappen ook aanbieders van traditionele CNC technologie in. Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat Fives (dat enkele jaren geleden een deel van MAG heeft gekocht) een graantje van deze potentiële groeimarkt wil mee pikken. Partner Michelin past de 3D metaalprinttechnologie namelijk al meer dan 10 jaar toe in de eigen matrijzenafdeling. Een voorbeeld hiervan was eerder dit jaar al op de Metav in Düsseldorf te zien. Volgens Bruno Bernard, CEO van AddUp waarin de Franse bedrijven elk een 50% belang hebben, heeft Michelin met succes technologie en processen ontwikkeld, die dagelijks toegepast worden in de fabrieken in Frankrijk en de VS. “In beide fabrieken levert Michelin op industriële schaal en in een industrieel tempo 3D geprinte inserts voor de eigen gereedschappen.”

 

Michelin
AM in de serieproductie van vandaag. Michelin kan dankzij de technologie een speciale band maken. Met deze additief vervaardigde matrijsinserts worden honderdduizenden autobanden per jaar geproduceerd.

 

Industriële 3D metaalprinters

AddUp gaat deze technologie vermarkten. Fives heeft daarbij de technologie verpakt in machines die ontwikkeld en gebouwd zijn volgens de huidige industriële standaarden. Daarin schuilt volgens Bernard al een eerste onderscheid met andere spelers. “Wat nodig is voor een robuuste machine zit in ons DNA.” Het tweede punt waarop Addup zich wil onderscheiden is de efficiency van de 3D metaalprinter. Volgens Bruno Bernard wordt momenteel een efficiency van 75% gehaald. Dat betekent dat driekwart van de tijd de machine onderdelen produceert. Dit percentage kan verder omhoog. Het derde aspect waar Addup een belangrijk punt van maakt, is de veiligheid en de gezondheid voor de operator. Mede hierom scheidt men het lasersmelten en de poederhandling.

 

AddUp
Een van de producten die op de machine van AddUp zijn geprint.

 

Addup biedt unieke feature: uitwisselen wisser of roller plug and play

Qua afmetingen print Addup momenteel maximaal een kubus van 350 mm. De printkamer wordt verwarmd tot 500 graden als dat voor de werkstukken en materialen nodig is. Uniek aan de Addup machine is dat de operator kan kiezen tussen het gebruik van een wisser om een nieuwe laag poeder aan te brengen of een roller. Bij een roller wordt het poeder lichtjes aangedrukt wat een betere oppervlaktekwaliteit oplevert. Het wisselen is vrij eenvoudig doordat hier een plug and play systeem voor is ontwikkeld.

Addup heeft de eerste machines al verkocht: twee in Frankrijk en één aan een bedrijf in België.

 

Pin It on Pinterest