multus 6300v Laser ex

Okuma heeft op de JIMTOF in Tokyo voor het eerst twee hybride machines getoond. De Japanse machinebouwer integreert laserbewerken, onder andere 3D metaalprinten, in twee bewerkingscentra. Daarnaast is de nieuwe Multus U5000 gepresenteerd en een nieuw 5-assig bewerkingscentrum voor smart machining.

 

Naast 3D metaalprinten ook laserharden en slijpen

Okuma stapt dus ook in additive manufacturing. En meteen met twee machines. Andere modellen zullen snel volgen, klinkt het uit Japan. De eerste twee ‘done-in-one’ machines zoals Okuma de nieuwe generatie bestempelt, zijn een MU-6300V Laser EX en een Multus U3000 laser EX. Beide machines combineren niet alleen draaien, frezen en slijpen, maar eveneens 3D metaalprinten en met dezelfde laserkop ook lokale warmtebehandeling van werkstukken. Door in de machine werkstukken te harden, denkt Okuma een belangrijk knelpunt in de productie weg te nemen. Omdat het lokaal harden (alleen het oppervlak) in dezelfde opspanning gebeurt, is de doorlooptijdverkorting wezenlijk.

Multus U3000 Laser
De hybride machine Multus U3000 Laser ex.

Lasertechnologie van Trumpf

Okuma heeft voor het 3D metaalprinten gekozen voor de LMD-technologie van Trumpf. De beide hybridemachines worden dan ook voorzien van een Trumpf laserbron. De laserspot is leverbaar in diameters van 0,4 tot 8,5 mm. Daarmee laat Okuma de klant de keus om ofwel snel veel materiaal aan te brengen, maar onnauwkeurig, of langzamer maar wel met een hogere nauwkeurigheid. Ook laserharden is hierdoor mogelijk. Okuma zegt dat de AM-technologie in de machines ook gebruikt kan worden voor het aanbrengen van specifieke 3D features op matrijzen, coatings en het repareren van matrijzen. De volledige controle van het proces is geïntegreerd in Okuma’s OSP-besturing. De Japanners kondigen aan dat er op korte termijn méér machines beschikbaar zullen komen met een geïntegreerde laserbron.

 

Multus en 5-assier: IoT ready

De twee andere nieuwe machines haken duidelijk aan bij de Industrie 4.0 trend. Tijdens het laatste Open Huis bij Okuma Europe werd al aangekondigd dat er een opvolger voor de Multus U5000 in aantocht was. Deze machine is nu in Tokyo voor het eerste voorgesteld. De machine komt standaard met Okuma’s Intelligent Technology waarmee een naadloze integratie in Internet of Things gebaseerde componenten mogelijk wordt. Mechanisch valt op dat de Multus U5000 volgens Okuma de krachtigste draaispindel in deze klasse heeft. Voor het produceren van tandwielen zijn er speciale pakketten beschikbaar.De vierde nieuwe machine is de MU-600VF, een 5-asser. Het verticaal bewerkingscentrum valt op door de compacte afmetingen: slechts 1400 mm breed, ondanks dat er werkstukken tot 600 mm doorsnede op bewerkt kunnen worden.

Alle nieuwe modellen zullen tegen de zomer van 2017 in Europa beschikbaar zijn. De Europese introductie mag dus op de EMO 2017 in Hannover worden verwacht. In de Benelux wordt Okuma vertegenwoordigd door Gelderblom.

 

Pin It on Pinterest