Made-in-Europe.nu

Europese machinebouwers: betere regelgeving toegang tot machinedata

Data gestuurde businessmodellen staan bij de machinebouwers hoog op de agenda. De meeste fabrikanten van CNC machines verwachten dat data driven business modellen het komend decennium de hoogste prioriteit krijgen. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek door CECIMO onder CEO’s en eigenaren van Eurooese fabrikanten van werktuigmachines.

CECIMO-enquete: data gestuurde businessmodellen hoog op agenda machinefabrikanten

CECIMO heeft het onderzoek uitgevoerd tijdens de algemene ledenvergadering in Rome. Hoewel de meeste machinebouwers data driven businessmodellen hoog op hun agenda hebben staan, zien ze tegelijkertijd een groot knelpunt door gebrek aan professionals die over voldoende vaardigheden beschikken om de digitale oplossingen in advanced manufacturing toe te passen.

 

Méér aan scholing doen

“Machinebouwers ervaren in toenemende mate problemen in he vinden van deze werkkrachten”, zegt CECIMO directeur generaal Filip Geerts. Daarom moeten overheden samen met de industrie meer investeren in nieuwe opleidingsinitiatieven, waarin meerdere disciplines zoals software programmeren en productietechnologie samen komen. De helft van de Europese machinebouwers is al actief in dit soort activiteiten. Filip Geerts benadrukt daarnaast dat er naast de nationale initiatieven in modernisering van de industrie n service gebaseerde modellen, er ook een strategie op Europees niveau nodig blijft. “We kunnen alleen goed reageren op de concurrentiedruk vanuit de hele wereld door onze resources te bundelen in Europa.”

 

luigi galdabini
Luigi Galdabini, president van CECIMO.

Nieuwe regelgeving voor toegang tot machinedata

Het zijn niet alleen de machinebouwers en de opleidingsinstituten die aan de slag moeten met de nieuwe realiteit in productietechnologie. De CECIMO-leden hebben ook de Europese Unie opgeroepen om de regelgeving aan te passen aan de nieuwe situatie. Bestaande EU-regelgeving omtrent data is vooral gericht op het beschermen van persoonsgebonden informatie. De regelgeving houdt geen rekening met de complexiteit van producenten in de B2B markten. Op dit moment worden afspraken over de toegang tot data uit de machine meestal bilateraal geregeld tussen leverancier en gebruiker. Naarmate de hoeveelheid data gaat toenemen en data gestuurde businessmodellen ontstaan, zullen bilaterale contracten niet lager voldoende zijn. Om de nieuwe businesskansen te verzilveren, is er betere regelgeving nodig voor de toegang tot data gegenereerd door machines voor de hele supply chain. “Als Europa een concurrerende en data gestuurde industriële basis wil, moeten machinebouwers toegang krijgen tot data afkomstig van de machines. Voordelen hiervan zijn een toenemende productiviteit, veiligheid, energie- en grondsyoffen efficiency voor de totale Europese industrie”, zegt Luigi Galdabini, president van CECIMO.

 

Pin It on Pinterest