Made-in-Europe.nu

Trumpf 3D printen gaat stempel drukken op productietechniek

Trumpf topman Peter Leibinger zegt dat additive manufacturing een stempel op de productietechnologie gaat drukken. Trumpf presenteert op Fromnext het nieuwe portfolio aan machines voor 3D metaalprinten. ’s Werelds grootste machinebouwer toont in Frankfurt zowel poederbedmachines voor 3D lasersmelten als ook systemen voor laser metal deposition (3D cladden).

 

Machinebouwer toont twee technologieën op Formnext

Het gezegde dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk achter te laten gaat voor Trumpf niet op. Aan het begin van deze eeuw toonde de machinebouwer voor het eerst een machine voor 3D metaalprinten. Toen was men echter de vroeg. Nu keert men opnieuw in Frankfurt terug in deze industrie. Op Formnext (17-20 november in Frankfurt) toont Trumpf 3D printers anno 2015, de resultaten van het onderzoek- en ontwikkelingswerk binnen de joint venture met het Italiaanse Sisma en de eigen ontwikkelingen in huize Trumpf. 

 

Twee technologieën

Peter Leibinger, bestuursvoorzitter van Trumpf Lasertechnik, bestempelt dit als een belangrijke stap voor de machinebouwer. “De introductie van nieuwe 3D printers is voor ons een belangrijke eerste stap, want additive manufacturing zal in de toekomst bestaande productietechniek niet alleen aanvullen, maar er eveneens een stempel op gaan drukken.” Trumpf zet daarbij in op machines waarmee zowel kleinere en middelgrote complexe componenten geprint kunnen worden. De machinebouwer zet daarbij meteen twee technieken voorop: lasersmelten in poederbedmachines (door Trumpf Laser Metal Fusion genoemd) als ook laser metal deposition (de technologie die in hybridemachines wordt toegepast). Welke technologie het beste is, hangt volgens Leibinger van de toepassing af. LMF zal vooral gebruikt worden voor complexe filigrane onderdelen; LMD vanwege de hoge snelheid vooral voor grotere componenten. In feite is dit lasercladden, een technologie waar Trumpf continu aan is blijven doorontwikkelen en al veel ervaring mee heeft opgedaan. “Veel mensen weten echter niet dat je daarmee ook 3D werkstukken kunt bouwen”, zo zei Antonio Candel-Ruiz, branchemanager laser oppervlakte processen, onlangs nog in een gesprek tijdens een bezoek van 3D print magazine aan de fabriek in Ditzingen.

Lees het hele artikel over de innovaties die Trumpf op Formnext toont, met een uitgebreide toelichting door Antonio Candel-Ruiz,  op 3D print magazine

 

3 comments

Pin It on Pinterest