Trump LMF

Trumpf verwacht over 5 tot 7 jaar zo’n half miljard euro omzet te halen uit additive manufacturing technologie. Dat heeft CTO Peter Leibinger op Formnext gezegd. Trumpf stelt op de beurs onder andere de TruPrint 5000 voor maar laat ook oplossingen zien die 3D metaalprinten naar de serieproductie moeten brengen.

 

 

Trumpf  CTO Peter Leibinger optimistisch, maar tempert sommige disruptieve voorspellingen

Wie deze week over Formnext loopt, vraagt zich misschien wel af hoe groot de AM koek wordt. Vooral als het om 3D metaalprinten gaat. Behalve veel nieuwkomers is er op de beurs een steeds completer ecosysteem te zien. Poederfabrikanten, meet- en controletechnologie, heel veel software; de internet platformen. Je zou haast denken dat de markt echt gigantisch groot wordt.

 

Trumpf LMF

Trumpf toont op Formnext hoe men denkt 3D metaalprinter verder te industrialiseren, bijvoorbeeld door een robot de bouwciliner te laten wisselen. 

 

Andere technieken blijven

Peter Leibinger, CTO bij Trumpf, gaf gisteren een aardige indicatie hoe groot de machinebouwer de AM markt voor metaal de komende jaren ziet worden,. Hij deed dat echter niet voordat hij al te hoge verwachtingen naar beneden bijstelde. “Het is fair te zeggen dat we hier met een fenomeen van doen hebben”, aldus Peter Leibinger in een gesprek met de media. “Maar hoeveel is nu hype en hoeveel is realistisch?” Hij heeft er ambivalente gevoelens over.

Peter Leibinger

Peter Leibinger: CTO van Trumpf, ziet additive manufacturing niet andere bewerkingstechnieken doen verdwijnen. 

Hij vraagt zich hardop af of de consultants die durven te beweren dat 3D metaalprintenzover oprukt dat er geen andere maaktechnieken meer bestaan, hun analyse met de investor relations en communicatie afdeling maken of in het kader van de ondernemingsstrategie. “Bij Trumpf zijn we overtuigd dat deze technologie doorzet. Maar de technologie is niet zo disruptief dat er geen andere technieken meer bestaan. Die blijven ook.”

 

AM wordt substantiele markt voor Trumpf

Dat neemt niet weg dat de CTO van het familiebedrijf, met een omzet van dik 3 miljard euro, optimistisch is. Met name poederbed technologie wordt een belangrijke techniek voor additive manufacturing van metalen onderdelen. LMD, het 3D cladden, blijft een nichetechnologie. En hoe groot wordt nu de hele koek? Trumpf verwacht over 5 tot 7 jaar zo’n half miljard euro omzet te boeken met AM technologie gerelateerde producten en diensten. Een ambitieus doel, maar realistisch, vindt de CTO van Trumpf. Dit bedrag is substantieel. Er vanuitgaande dat de omzet blijft groeien, leert een snelle rekensom dat Trumpf midden komend decennium ruim 10% van de concernomzet uit additive manufacturing denkt te halen. Dat is substantieel. Het is dus geen klein koekje waar we over praten.

 

MKB gaat rol spelen

En juist het midden- en kleinbedrijf zal 3D metaalprinten gaan inzetten, is de overtuiging van Peter Leibinger. “Je zult de klassieke mix zien van bedrijven die AM als kerncompetentie in eigen huis halen en bedrijven voor wie het noch kerncompetentie is , of die noch het kritisch volume hebben. Dat werk gaat naar de toeleveranciers.”

 

Pin It on Pinterest