Made-in-Europe.nu

Xenon geeft BMO Precision Parts realtime inzicht in de productie

BMO heeft afgelopen weekend een sneak preview gegeven van de nieuwe Xenon monitoringsoftware voor de verspanende fabriek. Dit syteem dat een bestaande CNC productie verandert in een smart industry productieomgeving, wordt op de Technishow 2018 officieel gelanceerd. Frank Biemans en zijn team gebruiken BMO Precision Parts als de proeftuin voor de nieuwe software.

BMO toont bij jubileum de smart industry verspaningsfabriek van de toekomst

Van werkvoorbereider en CAM programmeur tot en met de CNC frezers en draaiers: iedere medewerker van BMO Precision Parts kan op de dashboards aan de machine en in de productiehal realtime volgen of de productie in de pas loopt met de planning. Niet om medewerkers op te jagen, juist om meer rust te creëeren. “Transparantie, met als doel procesoptimalisatie”, vat Frank Biemans het doel van Xenon zoals de nieuwe software heet, samen.


Bekijk hier een korte video-impressie van het open huis bij BMO Precision Parts. Bij alle machines zijn de Xenon schermen duidelijk zichtbaar.

 

Ook oudere besturingen kunnen aangesloten worden

Afgelopen weekend vierden BMO Precision Parts en BMO Automation het 12,5 jarig bestaan. Dat is aangegrepen om de nieuwe software Xenon te demonstreren. Xenon is ontwikkeld door BMO Smart Solutions, het nieuwe bedrijf dat Frank Biemans samen met zijn compagnon Johan Damen heeft opgericht. Alle CNC machines van BMO Precision Parts zijn aangesloten op het nieuwe systeem. Van de jonge Doosan Lynx machines tot en met de oudere Deckel Maho DMU machines. “De oudste besturing dateert uit 1999”, zegt Frank Biemans. Daarmee tipt hij een van de bijzonderheden van Xenon aan: de monitoringsoftware kan data inlezen uit elke besturing, ongeacht de leeftijd. Hiervoor hoeft geen hardware te worden geïntegreerd, behalve het extra scherm dat boven het scherm van de besturing wordt geplaatst. En het IP adres van de machine moet bekend zijn. BMO Smart Solutions biedt het systeem aan als software as a service (SAAS). Dat betekent dat de database op de servers van BMO Smart Solutions staat.

Xenon

Ook deze oude DMU 60T kan zonder problemen aangesloten worden op de nieuwe monitoringsoftware Xenon van BMO Smart Solutions. 

 

BMO Precision Parts als proeftuin

BMO Precision Parts het verspanend bedrijf van de Limburgse metaalondernemer, dient als proeftuin dienen. Alle machines zijn ondertussen aangesloten op Xenon. Niet alleen in het bedrijfskantoor, ook in de productiehal zelf hangen grote schermen waarop in een oogopslag zichtbaar is van welke machines de spindels draaien, hoe de gemiddelde bezetting is, of men voor- op achterloopt op de planning, welke machine het beste presteert afgezet tegen de voorcalculatie. “Nacalculaties maken op basis van klokuren kan, maar is weinig betrouwbaar. Ons systeem meet echte productiedata.” Het monitoringsysteem leest alle logbestanden uit. Met een paar muisklikken wordt de top tien van meest voorkomende oorzaken van storingen gegenereerd. Vergelijking tussen de performance van twee machines waarop hetzelfde product wordt bewerkt is eveneens een kwestie van enkele muisklikken.

 

Xenon brengt rust in de organisatie

Je zou kunnen denken dat medewerkers zich onder druk gezet voelen. Toch wil hij juist het tegenovergestelde bereiken. “Met dit systeem wil ik rust in de organisatie brengen, doordat we inzicht krijgen in de verstoringen en daaraan werken. Zo werken we aan proces optimalisatie.” ” Transparantie helpt voor iedereen het werk te vergemakkelijken. Dat wordt nog versterkt doordat BMO precision Parts bijna papierloos werkt. Over een paar maanden is de papieren tekening helemaal verdwenen. De CNC operators kunnen op het Xenonscherm 3D tekeningen van de producten opvragen en via de touchscreen schermen in alle gewenste posities draaien. Alle informatie die ze voor een order nodig hebben, is digitaal beschikbaar.

 

Als eerste test BMO de Yaskawa hybride cobot in de verspanende productie. 

 

Yaskawa cobot aan Doosan machine

BMO Automation demonstreerde ook een Yaskawa cobot aan een Doosan CNC draaimachine. Een bijzonderheid,  zegt Frank Biemans. De opstelling is bedoeld om ervaring op te doen met deze collaborative robots in het verspanend bedrijf om zo mogelijkheden te ontdekken hoe je dit type robot kunt inzetten. Het belangrijkste voordeel van de Yaskawa robot is dat deze een hybride robot is: in combinatie met een vloerscanner fungeert de Yaskawa cobot als een standaard robot, kom je dichterbij dan schakelt hij over in de cobotmodues enm is daarmee absoluut geen bedreiging meer voor de operator. “We hebben wel ideeën hoe we deze cobot kunnen inzetten”, zegt Frank Biemans.

In het digimagazine van december kun je meer lezen over het open huis.

FOTO: Frank Biemans samen met Johan Damen, met op de achtergrond een van de grote schermen in de productiehal van BMO Precision Parts, waarop realtime de productie en de resultaten gevolgd kunnen worden. 

 

Pin It on Pinterest