Er stonden veel CNC-machines op de AMB. Talloze robots en bij de gereedschapfabrikanten waren de frezen en wisselplaten niet te tellen. Maar wie door dit alles heen keek, zag een aantal trends die er méér toe doen dan de krachtigere spindels en hogere nauwkeurigheden.

AMB toont aanzetten voor AM, nieuwe verdienmodellen en IoT

 

3D metaalprinten: niet weg te denken

Allereerst zie je stilletjes de gestage opmars van 3D metaalprinten. Je moest de printers zoeken op de beurs, dat wel. Een AM-paviljoen ontbrak. Maar de gesprekken gingen er soms wel degelijk over. Dr. Mori van DMG Mori herhaalde nog eens zijn statement van de week daarvoor op de IMTS deed: over enkele jaren zullen 3D metaalprinters 10 tot 20 procent van de totale consumptie van CNC-machines gaan uitmaken. “Wij verwachten dat de klant met 20 verspanende machines, twee tot drie additive manufacturing machines koopt. Hij kan niet meer wachten op smeed- en gietstukken, klanten willen binnen twee tot drie dagen teststukken klaar hebben.” Ook in de medische en luchtvaartindustrie gaat de opmars van 3D metaalprinten volgens hem versnellen.

 

Steeds meer bedrijven stappen in metaalprinten, zoals Arno Werkzeuge dat de technologie inzet voor de productie van de wisselplaathouders.

 

Ook andere stappen in AM

DMG Mori was niet de enige die het onderwerp AM aansneed. Mazak toonde de hybridemachine. Op de stand van GF Machining Solutions stond jammer genoeg slechts één product van de nieuwe DMP Factory 500 van 3D Systems, de nieuwe partner op AM-gebied. Heller liet nog niks zien, maar in de persconferentie zei topman Klaus Winkler wel dat de machinebouwer aan een 3D metaalprinttechnologie werkt. Die zal vooral veel sneller zijn dan de huidige laser poederbedtechnologie. Gevraagd naar het potentieel, verwacht men bij Heller dat AM zo’n vijf procent van de freesdelen kan vervangen, maar het zal sterk afhangen van de toepassing. In de spare part business ziet men voor bepaalde onderdelen uiteindelijk alles van de 3D printer komen. EMAG deed in Stuttgart ook van zich spreken. Het heeft een minderheidsbelang genomen in Gefertec, een Berlijnse startup met een voor de verspanende industrie een aantrekkelijke 3D printtechniek.

 

Index-Traub gaat de nieuwe software afrekenen per maand gebruik en per machine.

 

Andere businessmodellen

Additive manufacturing is niet de enige verandering. Businessmodellen gaan snel wijzigen. Index Traub gaat bijvoorbeeld de software die het onder de paraplu van XWorld aanbiedt, op abonnementsbasis beschikbaar stellen. Waarschijnlijk mag je eerst een maandje testen, dan betaal je per maand (en per machine). Heller heeft op de EMO vorig jaar Heller4Use geïntroduceerd. Hierbij betaal je naast een laag vast bedrag enkel voor elk uur dat de spindel draait. De eerste tien klanten hebben hun machine in gebruik genomen, tegen begin 2019 volgen er nog tien. Het zijn juist MKB-bedrijven, zo benadrukte Peter Weber van de machinebouwer. “Klanten kunnen een tegoed van 100 of 500 uren kopen en elk uur dat de spindel draait, gaat online van het tegoed af. We rekenen alleen de uren dat de machine spanen maakt.” Doordat Heller voortdurend kan zien wat de machines doen, kan dit exact afgerekend worden. CEO Klaus Winkler is overtuigd dat dit moment vooral gewaardeerd zal worden als het minder goed gaat in de sector. “Dan zijn de vaste kosten lager. Daarvoor kiezen deze klanten voor dit model. Ze zitten vaak in een cyclische markt. Ze zien Heller4Use als een vorm van risicomanagement.”

 

Digitalisering is het sleutelwoord. DMG Mori zet hiervoor onder andere Werkbliq in.

 

Connectiviteit het sleutelwoord

En dan verandering nummer 3: de digitalisering. Alle grote machinebouwers toonden er hun systemen om data uit te lezen en op basis hiervan de klant tools in handen te geven om de uptime van de machine te verhogen en de productie te verbeteren. Makino liet een mooi voorbeeld zien hoe een klant uit de aerospace industrie dankzij de data die MPMax registreert uiteindelijk een storing wist te verhelpen. Analyse van de data – tot op het NC-blok nauwkeurig – hielp de klant mogelijke oorzaken uit te sluiten en uiteindelijk precies bij de oorzaak van de procesverstoring uit te komen.

 

Makino demonstreerde niet alleen voorbeelden van big data analyse en monitoring maar ook de betekenis van Virtual en Augmented Reality in de verspanende industrie.

 

Umati, MTConnect of wat wordt het?

Connectiviteit is volgens Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de VDW, de sleutel tot alle Industrie 4.0 modellen. De VDW heeft Umati gepresenteerd, een interface die het koppelen van CNC-machines aan softwaresystemen en IoT-platformen moet vereenvoudigen. Of Umati (universal machine tool interface) de standaard wordt, zal nog een een tijdlang onzeker blijven, verwacht Christian Thönes, CEO van de Duitse tak van DMG Mori. “We zouden graag een standaard zien maar ik geloof daar niet in op korte termijn.” Hij voegde daar nog aan toe eveneens op korte termijn meer kansen te zien voor Edge-computing (data-analyse op de site van de klant) dan voor de cloudplatformen. DMG Mori sluit overigens met de eigen IoT-connector aan bij de OPC-UA standaard.

Lees ook: zijn de Duitse verspaners beursmoe? Of leggen de nationale evenementen het af tegen de Duitse industriebeurzen?

 

1 gedachte over “Veranderende tijden voor de verspaning: drie trends op de AMB

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest