Elektrochemisch machining (foto EMAG)

Zorgen meer elektrische auto’s op de weg voor een toename van elektrochemisch verspanen (ECM) bij fabrikanten van aandrijflijncomponenten? Zeker niet uitgesloten, hebben de deelnemers aan de tweede ECM Technologiedag van EMAG ECM geleerd. Met deze technologie kunnen in de toekomst wellicht zelfs complexe componenten voor de elektrische aandrijflijn in een ECM-proceslijn geproduceerd worden.

EMAG ECM brengt trends in kaart op ECM Technologiedag

E-mobility krijgt invloed op de verspanende bewerkingen in de automobielindustrie. De verbrandingsmotor vergt namelijk veel meer verspaning van de onderdelen voor een elektromotor. Tegelijkertijd zijn de fabrikanten van onderdelen voor de elektrische aandrijflijn op zoek naar oplossingen om componenten zoals een rotordrager, een rotoras en andere onderdelen sneller en efficiënter te produceren. Machinebouwer EMAG ECM ziet volop kansen voor het elektrochemisch verspanen van zowel aandrijfassen als complexe vertandingen, die omwille van gewichtsbesparing dunwandiger zullen worden.

Complexe aandrijfcomponenten met ECM maken

Omdat de fabrikanten van deze componenten slanke procesketens zoeken, groeit volgens EMAG ECM de interesse voor het elektrochemisch verspanen al langere tijd. Het grote voordeel dat engineers en toeleveranciers in de technologie zien, is dat het een contactloze bewerking is daarbij geen warmte in het werkstuk komt en het gereedschap nagenoeg niet slijt. Daarnaast wezen de experts op de ECM Technologiedag op de braamvrije bewerking, ongeacht de hardheid van het materiaal. Richard Keller, directielid bij EMAG ECM, vat de boodschap van de verschillende vakinhoudelijke lezingen als volgt samen: “We kunnen zelfs zeer complexe onderdelen voor de elektrische aandrijflijn met een economisch gezien efficiënt ECM-proces maken. Daarbij gebruiken we ook ECM voor het ruimen van materiaal en het boren van complexe boringen.”

Nieuwe, goedkopere ECM-machine

Naast ECM-machines bouwt EMAG ECM ook PECM-machines, de nauwkeurigere variant. Andreas Klink van de RWTH Aachen presenteerde de status quo van de technologische ontwikkelingen. EMAG ECM zelf liet het concept zien van een nieuwe, duidelijk goedkopere PECM-machine die momenteel ontwikkeld wordt.  Deze komt in de nabije toekomst op de markt. Tijdens de livedemonstraties liet EMAG ECM onder andere zien hoe de machines onderdeel kunnen zijn van een totaal proces. Het compacte model CI 400, een compact instapmodel dat modulair kan worden uitgebouwd, werd live gedemonstreerd. Ook de high end ECMmachines PO 900 BF en PO 100 SF voor het bewerken van complexe aandrijfcomponenten werd getoond.

In Nederland vertegenwoordigt Oude Reimer EMAG

Pin It on Pinterest